Najduži gubitnički niz dolara od 2010. godine

Dolar je i protekle sedmice oslabio u korpi šest vodećih valuta u svijetu, šestu nedjelju uzastopno, što je njegov najduži gubitnički niz od 2010. godine

Dolarov indeks, mjera američke u odnosu na ostale globalne valute, oslabio je za nedjelju dana oko 1 odsto. Od početka januara, kada je dostigao najvišu vrijednost u 14 godina, ovaj indeks je oslabio oko 4 odsto.

U odnosu na euro, dolar je oslabio 0,8 odsto, na 1,0783 EUR/USD, dok je prema japanskoj valuti pao 2,3 odsto, na 112,52 jena.

Pad vrijednosti dolara je posljedica sumnji investitora u to kako će protekcionističke mjere Donalda Trampa uticati na američku valutu, kao i njegovi komentari vezani za dolar i ostale svjetske valute. U svojim prvim nastupima po ulasku u Bijelu kuću, Tramp je nedvosmisleno pokazao da mu je jak dolar “trn u oku”. U intervjuu za Wall Street Journal polovinom januara Tramp je izjavio da je dolar previše jak i da ih “to ubija”. Zbog jakog dolara njihovi proizvodi na inostranim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti.

Dolar je i pod pritiskom smanjenih očekivanja da će Federalne rezerve povećati kamatne stope u martu, na šta ukazuju i najnoviji podaci sa američkog tržišta rada.

Ministarstvo trgovine SAD u petak je objavilo da je u januaru u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 227 hiljada, značajno više nego u prethodnom mjesecu. Međutim, stopa nezaposlenosti je porasla za jedan procentni poen, na 4,8 odsto, a usporio je i rast plata, što sugeriše da je bilo zatišja na tržištu rada i da nisu potrebni dodatni mehanizmi koji bi držali inflaciju pod kontrolom.

Dobitnik na valutnim tržištima bila turska lira koja je ojačala 4,6 odsto za nedjelju dana, na 3,6914 lira za dolar.

Meksički pezos je na nedjeljnom nivou zaradio 2,6 odsto, dok je ruska rublja ojačala 0,7 odsto.