Rast prihoda od prevezene robe veći za petinu

BiH

 Kompanija “Željeznice Republike Srpske” za 11 mjeseci ove godine od prevoza je ostvarila prihod u visini od oko 35.700.000 KM, što je više za 6.400.000 KM ili za 20,55 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Srni generalni direktor Željko Radić.

Radić je naveo da je tokom 11 mjeseci prevezeno ukupno 4.330.000 tona robe, a ostvareno je i 376.685.910 netotonskih kilometara, te da je u oba slučaja riječ o povećanju od osam odsto u odnosu na uporedni period lani.

On je dodao da “Željeznice” bilježe i postepeno povećanje broja prevezenih putnika koji je u odnosu na 2021. veći za oko 37 odsto. Do sada je, kaže on, prevezeno 74.679 putnika.

Uprkos činjenici da je “Arselor Mital” iz Zenice kao najznačajniji korisnik prevoza “Željeznica Republike Srpske”, tokom tekuće godine značajno smanjio obim prevoza željezne rude, Radić je rekao da uspijevaju da ostvaruju svoje ciljeve.

Radić je istakao da ulažu maksimalne napore da bi se neutralisali negativni efekti proizašli usljed poremećaja transportnih tokova i porasta cijena materijala i energenata, te da sa ostvarenim prihodima iz osnovne delatnosti obezbjeđuju neometano funkcionisanje preduzeća.

Novi prevozi u teretnom saobraćaju i nastojanja da se izvrši disperzija komitenata nakon nekoliko godina pauze, kaže Radić, spadaju u visoko prioritetne ostvarene ciljeve za “Željeznice” u nastojanjima da se doprinese razvoju regionalne saradnje, sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije i nastavku neometanog rada elektrana u okruženju.

Radić je ukazao na značaj dodatne angažovanosti i doprinosa željezničkih kompanija u očuvanju, rastu i razvoju privrede i ekonomije u oba entiteta, zbog čega je neophodno osigurati nesmetano funkcionisanje željezničkog sektora.

Naši dalji angažmani zahtevaju i realizaciju planiranih ulaganja u modernizaciju infrastrukturnih i voznih kapaciteta da bi prevoz robe funkcionisao u punom kapacitetu i povećavao se, što su i zajednički planovi `Željeznica Republike Srpske`, resornog ministarstva i Vlade Republike“, izjavio je Radić.

Prema njegovim riječima, dosadašnji postignuti rezultati su najbolji pokazatelj dobrog funkcionisanja i odgovornog rada.