Euro će dogodine prvi put biti jači od funte

Valuta

Euro će početkom naredne godine prvi put u istoriji biti vrijedniji od funte, navodi se u novoj analizi banke Morgan Stenli

Tim stručnjaka navodi da će ovo biti posljedica sve jačeg eura i sve slabije funte. Tokom ove godine euro je sve više jačao, naročito naspram dolara, s obzirom na sve bolje stanje evropske ekonomije.

Euro će nastaviti jačati pa će po vrijednosti prestići funtu tokom prva tri mjeseca naredne godine i dostići vrijednost od 1,02 funte. Kasnije tokom 2018. funta će ponovo prestići euro. Do kraja naredne godine euro će biti vrijedan 0,91 funti.

Jačanje eura posljedica je sve većeg povjerenja investitora u evropsku ekonomiju, što će dovesti do toga da će vodeći kupci valuta povećati udio eura u svom portfoliju, navode iz banke Morgan Stenli.

– Očekujemo da euro ostane jak jer će penzioni fondovi i osiguravajuće komapnije (poput onih u Švajcarskoj i Japanu) početi povećavati svoju izloženost euru sa istorijski niskog nivoa, navodi se u analizi.

S druge strane, slabosti koje su trenutno očigledne u britanskoj ekonomiji i nesigurnosti u vezi s Brexitom će dovesti do pada vrijednosti funte.

– Funta će vjerovatno oslabiti zbog lošeg ekonomskog performansa britanske ekonomije i povećanog političkog rizika, smatraju stručnjaci.