Japanci otvorili novčanike, privreda ubrzala iznad očekivanja

Svijet

Privreda Japana ubrzala je rast u drugom kvartalu 2017. po najvišoj stopi u više od dvije godine, pošto su privatna i korporativna potrošnja ojačale

Sve to ukazuje na dugo očekivani skok domaće tražnje.

Treća najveća svjetska ekonomija zabilježila je snažniji rast bruto domaćeg proizvoda nego što je očekivano, od čak 4 procenta na godišnjem nivou u tromjesečju april-jun, označivši najduži neprekidan privredni rast u 10 godina, pokazali su zvanični podaci vlade, prenosi agencija Rojters.

Ostvareni privredni rast je najviši još od kvartala januar-mart 2015, i veći je od prosječne prognoze analitičara koji su predviđali da će iznositi 2,5 odsto.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, BDP je povećan za 1,0 odsto.

Godišnji privredni rast za prethodni kvartal je revidiran naviše na 1,5 odsto, dok je realni kvartalni rast BDP-a (prilagodjen inflaciji) revidiran na 0,4 odsto sa prethodnog nivoa od 0,3 odsto.

Privatna potrošnja, koja čini oko dvije trećine BDP-a, porasla je u drugom tromjesečju za 0,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je za 0,5 procenata iznad medijan prognoze.

Zarade zaposlenih povećane su za 0,7 odsto u periodu april-jun u odnosu na prethodni kvartal, najviše od tromjesečja jul-septembar prošle godine.

Kapitalni rashodi su skočili za 2,4 odsto na kvartalnom nivou, dvostruko više nego što je predviđano. To je bio najbrži rast poslovnih investicija još od kvartala januar-mart 2014. godine, jer su kompanije trošile više na softvere i građevinsku opremu, prenosi britanska agencija.