Najbogatiji Čeh kupio bugarsku medijsku grupu Nova

Švedska kompanija Modern Times prodala je radiodifuznu grupu Nova češkoj finansijskoj PPF grupaciji, saopštile su obije strane

Grupacijom PPF upravlja milijarder Petr Kelner, ujedno i najbogatiji Čeh, prema Forbsu. PPF je specijalizovana za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i birokratiju. Posluju na mnogim evropskim i tržištima širom svijeta. Imovina ove kompanije procijenjena je na 35 milijardi evra.

Očekuje se da će PPF kupiti bugarski telekomunikacioni ogranak norveškog Telenora, zajedno sa svojim poslovanjem u Srbiji i Crnoj Gori, a čak je moguće i da će dodati mađarskog operatera.

Ako Kelner kupi Telenor u Bugarskoj, koja je trenutno jedini mobilni operater koji ne nudi TV i medijske usluge, velike su mogućnosti da postane kombinacija dvije vrste poslovanja za proširenje na medijskom i tržištu telekomunikacija.

Modern Times grupa (MTG) prodala je 95 odsto svojih akcija u bugarskoj medijskoj grupi, a PPF je dobio preostalih 5 odsto akcija od Istočnoevropskog medijskog holdinga, saopštila je češka grupa. Ukupna vrijednost transakcije je 185 miliona evra, što je znatno ispod cijene za koju je MTG kupio Nova TV 2008. godine.

Švedska kompanija je za kablovski kanal New %2B platila 620 miliona evra, a za magazin Eva 80 odsto, u vlasništvu grčke Antena grupe.

Nova je najveća medijska grupa u Bugarskoj i sastoji se od sedam televizijskih kanala i 19 onlajn kompanija, što je zajedno ostvarilo prihode od 100 miliona evra za 2017. i 19,7 miliona evra u operativnom dobitku za Novu u 2017.