Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

Akvizicije

Amazon je u malo više od 20 godina prešao put od obične online knjižare do internet giganta čija je vrijednost u jednom trenutku premašila bilion dolara, a njegov osnivač Džef Bezos zbog planetarnog uspjeha kompanije postao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Brojni su razlozi uspjeha Bezosa i Amazona, ali prema riječima osnivača jedna stvar je bila presudna.

Iako većina ljudi pomislila da je riječ o nekim velikim poslovnim odlukama koje su promijenile poslovanje i donijele nove izvore prihoda poput Kindlea ili fokusiranja na cloud, zapravo se radi o nečem jednostavnijem i banalnijem. Ta najpametnija stvar u istoriji Amazona u stvari je promjena načina održavanja sastanaka, piše CNBC a prenosi Jutarnji.

Do te odluke, na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u PowerPointu. Direktori koji su bili pristupni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova jer su bili prezaposleni i samo su htjeli odraditi slajdove što brže. Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti sa važnim temama za nadolazeći radni dan.

U sklopu nove metode, prvih pola sata sastanka sprovodi se u – tišini. Svi učesnici čitaju te dokumente i pišu bilješke najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

No, Bezos nije jedini izvršni direktor koji podstiče ‘tihe sastanke’. Sličan metod primenjuje i osnivač Tvitera i Skuera, Džek Dorsi.

Njegovi sastanci, počinju sa desetak minuta tišine tokom koje svi zaposleni čitaju planove u Google dokumentima, a svoje komentare zapisuju odmah u sistem. Takav način održavanja sastanaka, prema Dorsiju, omogućava svim učesnicima sastanka da “budu na istoj stranici”, zaposleni mogu raditi sa različitih lokacija i “brže kritički razmišljaju”.