Srbija izdala obveznicu “tešku” milijardu eura listiranu na Londonskoj berzi

Berza

Srbija je izdala desetogodišnjicu državnu obveznicu od 1 milijardu eura denominiranu u eurima, koje će biti uvrštena na Londonsku berzu (LSE), saopćilo je u četvrtak ministarstvo finansija.

Transakcija koja jće biti održana 19. juna predstavlja prvu emisiju državnih vrijednosnih papira denominiranih u eurima na međunarodnom tržištu kapitala u Srbiji, a sredstva će biti upotrijebljena za finansiranje prijevremenog otkupa 1,1 milijardi dolara euroobveznica denominiranih u američkim dolarima, saopćilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Na ovaj način, Srbija je uštedjela više od 3,8 milijardi dinara (32 miliona eura) samo u plaćanju kamata na dvije emisije novčanica u američkim dolarima, koje su stavljene u 2011. i 2013. i koje dospijevaju 2020. i 2021. godine, pojasnilo je ministarstvo.

“Uspješna fiskalna konsolidacija i sveobuhvatne reforme provedene proteklih godina, uz povoljne uslove na međunarodnom tržištu finansijskog kapitala, rezultirale su niskom kamatnom stopom od 1,5% (kuponska stopa) i prinosom od 1,62%, pri čemu je potražnja dostigla rekordnih 6,4 milijarde eura”, naveo je u izjavi ministar finansija Siniša Mali.

Interesovanje za ovo obveznicu Srbije pokazalo je ukupno 300 investitora iz cijelog svijeta, dodao je Mali.

Budžet Srbije bio je suficitu od 32,2 milijarde dinara u 2018. godini, u poređenju sa suficitom od 33,9 milijardi dinara u prethodnoj godini. U prva četiri mjeseca 2019. godine zemlja je ostvarila budžetski suficit od 5,5 milijardi dinara.