Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno, dok je dolar oslabio uoči inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, pa ulagače nije podstakao ni veći rast kineske ekonomije više nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru i Šangaju porasle između 0,4 i 0,6 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su između 0,3 i 0,6 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 odsto. Od početka nedjelje taj je indeks u minusu 0,1 odsto.

Azijski su ulagači suzdržani jer je juče na Wall Streetu Dow Jones indeks pao peti dan zaredom zbog opreza uoči inauguracije predsednika Trumpa. Nadaju se da će u svom govoru Trump iznijeti detalje o planiranoj politici.

Trump je u izbornoj kampanji obećao da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i ulaganja u infrastrukturu te olabaviti regulacije u pojedinim sektorima, što bi trebalo podstaći rast ekonomije.

U posljednjem lanjskom tromjesečju kineska ekonomija porasla 6,8 odsto na godišnjem nivou, više od očekivanih 6,7 odsto.

Analitičari kažu da taj podatak može djelovati ohrabrujuće na investitore,ali raste zabrinutost u vezi toga može li Peking zauzdati finansijske rizike od snažne ekspanzije dugova nakon što je vlada godinama podsticala rast ekonomije.

Usporavanje rasta tržišta nekretnina, bolne strukturne reforme, kao i pritisak na izvoz ako Trump ispuni svoje najave o protekcionističkoj politici i uvođenju carina, najveći su rizici za kinesku ekonomiju u ovoj godini, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima dolar izgubio jučerašnje dobitke, kada je njegov kurs porastao zahvaljujući komentaru predsjednice Feda Janet Yellen da bi centralna banka mogla postepeno povećavati kamatne stope.

Nakon što je juče ojačao za 0,2 odsto, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 odsto, na 100,96 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 114,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,60 jena.

I dok je prema jenu blago ojačala, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0680 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0640 dolara.