Reynolds American ne mijenja vlasnika?

Američki proizvođač cigareta Reynolds American odbio je ponudu za preuzimanje od strane British American Tobaccoa (BAT) jer traži veću cijenu od ponuđene

Prošlog britanska duvanska grupa, koja već posjeduje 42 posto udjela u Reynoldsu, objavila da za preuzimanje ostatka dionica Reynoldsa nudi 47 milijardi dolara, a realizacijom toga posla nastala bi najveća duvanska kompanija u svijetu. Reynolds, proizvođač Camel i Newport cigareta, traži veću cijenu, kazao je juče Rojtersu izvor upoznat sa situacijom, dok je BAT spreman ponuditi nešto veću cijenu.

Dvije kompanije i dalje su u pregovorima, a nedavno je izvršni direktor BAT-a Nicandro Durante izjavio je da bi tim poslom stvorili američkog tržišnog lidera i najveću svjetsku duvansku kompaniju s izlistanim dionicama na berzi po neto prometu i operativnom profitu.

Tržišna vrijednost Reynoldsa iznosila je u ponedjeljak 76 milijardi dolara, a na američkom duvanskom tržištu ova kompanija drži udio od 34 posto, a Altria 51 posto.

BAT je, pak, jedna od najvećih multinacionalnih duvanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brendova, zapošljava više od 50.000 ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 fabrike u svijetu.

Posluje i u Hrvatskoj, gdje je sredinom prošle godine od Adris grupe kupio rovinjski TDR ali i ostale Adrisove duvanske poslovne jedinice po cijeni nešto većoj od pola milijarde eura. Dio te akvizicije bila je i tvornica u Kanfanaru, koja proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta godišnje, od čega se oko 60 posto izvozi na strana tržišta. (Ag.)