Novartis kupuje Seleksis Farmasjutikals

Firma za proizvodnju lijekova i medicinske opreme sa sjedištem u Švajcarskoj, Novartis, preuzima Seleksis Farmasjutikals, američku istraživačku laboratoriju za krvne i upalne bolesti  za 627 miliona eura

Seleksis je specijalizovan za bolest srpastih crvenih krvnih zrnaca, nasljednog oblika anemije koji je najčešći među ljudima porijeklom iz Afrike, prenosi agencija AFP.

Novartis je naveo u saopštenju da je ostvario pravo na kupovinu Seleksisa nakon rezultata velikog testiranja tog lijeka za liječenje bolova kod ljudio sa tim oboljenjem.

Lijek, nazvan SelG1, ima za cilj da olakša bolove kod takozvane vazo-okluzivne krize, prilikom začepljenja krvnih sudova do kog dolazi kada srpasta crvena krvna zrnca blokiraju protok krvi kroz vene i arterije. Upravo je završena druga od tri faze procesa tretmana prototipom ovog medikamenta u procesu ispitivanja bezbjednosti i efikasnosti novih lijekova.

Bruno Striđini, generalni direktor sektora Novartis Onkologija izjavio je da bolest srpastih krvnih zrnaca pogađa milione ljudi širom svijeta, a na raspolaganju su ograničene terapije za tretiranje bolova tokom vazo-okluzivne krize, koja predstavlja vrlo čestu komplikaciju kod ove bolesti.