Junajted grupa kupuje medije u Hrvatskoj i Sloveniji

Junajted grupa (United Group) uz podršku američke investicione kompanije KKR i EBRD-a dogovorila je preuzimanje hrvatskog i slovenačkog medijskog portfelja CME-a, prenosi Seebiz

Drugim riječima, Nova TV, Doma TV, POP TV i Kanal A uz još neke kablovske kanale dobijaju nove vlasnike. Ovu transakciju potrebno je  još i da odobri regulatorna komisija.

Junajted grupa najavljuje investicije u kupljene televizijske kanale kako bi povećala njihove produkcijske sposobnosti i proširilila doseg izvan njihovih lokalnih tržišta.

Ova kompanija vlasnik je regionalnih operatera SBB i Telemach i procjenjuje se da ima oko dva miliona PayTV korisnika u zemljama bivše Jugoslavije.

KKR je dosad investirao oko osam milijardi dolara u telekomunikacijski, medijski i digitalni sektor. Od 1996. godine KKR je investirao u 58 kompanija u Evropi u različitim sektorima. Radi se o više od 20 milijardi dolara dugoročnih investicija.

Kompanija CME potvrdila je da je United Group od nje kupila vodeće televizijske kanale, Novu TV u Hrvatskoj i POP TV u Sloveniji.

– Ovo predstavlja prelomni trenutak u istoriji CME-a. Uvijek smo imali izvrsnu imovinu, a transakcija naglašava trajnu privlačnost televizijskih kuća u regionu – saopštio je od direktora CME-a, Majkl Del Nin.

Transakcija bi, kako navode iz CME-a, trebalo da se okonča do kraja godine. Vrijednost transakcije iznosi 230 miliona eura.