Povećanje broja putnika na sarajevskom aerodromu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo već u novembru je premašen broj putnika u odnosu na prošlu godinu

U deset mjeseci ove godine opsluženo je oko 750.000 putnika, što je za osam posto više nego u istom periodu 2015. godine, čime su oboreni i raniji rekordi u broju opsluženih putnika, pa je u julu kroz Sarajevski aerodrom prošao 109.141 putnik.
– Već u augustu sa 118.350 putnika postavili smo i novi rekord po broju putnika opsluženih u jednom mjesecu – rekao je direktor Armin Kajmaković. Pojasnio je da na aerodromu operiše 12 aviokompanija, koje povezuju Sarajevo s 13 destinacija  te ističe da Aerodrom očekuje 800.000 putnika, čime će oboriti još jedan vlastiti rekord. Uloženi su i znatni napori u dovođenje novih aviokompanija, poput “Air Arabije”, koja je uspostavila avioliniju na relaciji Sarajevo – Šarža, dok bi početkom 2017. godine u redovni aviosaobraćaj trebale bi biti uključene i kompanije “Wizz Air” s linijom Sarajevo – Budimpešta i “Qatar Airways”, koja uvodi liniju Sarajevo – Doha.
Veliki investicioni zamah na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeće naredne godine. Među najzahtjevnijim projektima je rekonstrukcija aerodromske piste dužine 2.600 metara, za šta je planirano oko 21 milion KM. Direktor Kajmaković naglasio je i da su izdvojena sredstva za rješavanje problema smanjene vidljivosti, podsjećajući da slijetanje na sve aerodrome, koji se nalaze u uvalama, veoma komplikovano i bez vjetrova ili magle.