Samsung razmatra cijepanje kompanije na dva dijela

Samsung Elektroniks razmatra cjepanje kompanije na dva dijela, jer se suočava sa sve jačim pritiskom za promjenom upravljanja tokom suštinskog procesa prenosa ovlašćenja na novi top menadžment

Južnokorejski elektronski div nastoji da obezbijedi nesmetan dolazak na čelo firme Li Džae-Jonga, potpredsjednika i potomka porodice Li koja je osnivač Samsung grupe, prenosi agencija Frans pres.

Samsung se bori i da amortizuje negativne efekte globalnog opoziva smartfona Galaxy Note 7 izazvanog eksplozijom baterija prilikom punjenja telefona, kao i posljedice narastajućeg političkog skandala u Južnoj Koreji. Južnokorejski gigant navodi u saopštenju da će razmotriti podjelu na holding kompaniju i proizvodno-operativnu jedinicu, i da će detaljna analiza te mogućnosti trajati najmanje šest mjeseci.

Takođe je dodala da će povećati isplatu dividende akcionarima na više od četiri biliona vona (3,4 milijarde dolara) za ovu godinu, što je više od 30 odsto u odnosu na godinu prije.

U planu kompanije je i imenovanje najmanje jednog novog nezavisnog člana uprave sa „globalnim korporativnim iskustvom“, što treba da bude odobreno na godišnjoj skupštini akcionara sljedećeg marta. Ovi planovi upućuju na to da Samsung sluša pozive na promjenu nakon što je američki hedž fond Eliot prošlog mjeseca predložio kompaniji da se podijeli na holding koji bi bio kotiran na berzi i na proizvodno preduzeće, kako bi se pojednostavila komplikovana vlasnička struktura.

Američki fond, koji je jedan od akcionara u Samsungu, takođe se založio za povećanje dividende, dodavanje novih nezavisnih članova u nadzorni odbor i listiranje kompanije na Njujorškoj berzi. Porodica Li kontroliše najveći dio Samsung grupe, vodeće grupacije u Južnoj Koreji, kroz mrežu komplikovanih ukrštenih vlasničkih udjela među njenim preduzećima, između ostalog i u perjanici cijele grupe – Samsung Elektroniksu.