Mercedesova G-Klasa ruši prodajne rekorde

Besmrtna Mercedesova G-Klasa prodaje se bolje nego ikad

Mercedes je u tekućoj godini proizveo i prodao 20.000 primjeraka modela G-Klase iako je predstavljena prije 37 godina. Iako nikada nije bila jeftina, ovo je najbolji godišnji prodajni rezultat za automobil koji se od početka proizvodi u Grazu (Austrija).

Primjerak koji na sebi nosi broj 20.000 je bijeli AMG G63 koji pokreće 5,5-litarski benzinski biturbo V8 motor, a budući vlasnik nije štedio novac, pa je njegova G-Klasa opremljena i mnogim opcionim detaljima iz Designo kataloga.

Mercedes je od 1979. godine do sada proizveo više od 250.000 primjeraka G-Klase u različitim karoserijskim kombinacijama, a „terenac svih terenaca“ izvorno je zamišljen i proizveden kao automobil koji će koristiti samo vojska. Ubrzo je postao veoma popularan među poklonicima istinskih terenskih automobila, a svoje je sposobnosti pokazao i pobjedom na ekstremno zahtjevnom Dakar reliju 1983. godine.

G-Klasa se nikad nije previše mijenjala, iako je s prolaskom vremena dobijala sve luksuznija izdanja i sve snažnije motore. Danas se prodaje čak i u opciji s V12 biturbo motorom.

– Mogućnost personalizacije, beskompromisan kvalitet i kontinuirano tehničko optimizovanje daju rezultate s kojima se naša terenska ikona može pohvaliti nakon toliko godina, a potvrda svemu je 20.000 ovogodišnjih proizvedenih primjeraka koji su već našli svoje kupce – rekao je Gunnar Guthenke koji u Mercedesu obavlja funkciju šefa u odjelu za terenske automobile.

U Land Roveru su penzionisali Defendera, ali u Mercedesu razmišljaju drugačije, pa će se produkcija G-Klase nastaviti i dalje. Posljednje izdanje na temu očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a s novom šasijom legendarna „kutija“ trebala bi biti lakša više od 400 kilograma i šira 100 milimetara.