Tramp pravi vladu milijardera

Tramp sastavlja najbogatiju administraciju u savremenoj istoriji SAD koja bi mogla da bude teška 35 milijardi dolara – sam Tramp ima oko 10 milijardi

Tramp je u velikoj mjeri dobio izbore jer se predstavio kao narodni tribun koji će zaustaviti uticaj finansijskih mešetara na Vašington, da bi sada sektor finansija povjerio nekadašnjem direktoru Goldman Saksa i saradniku Džordž Sorosa, Stiven Menučinu (53) koji je ogromno bogatstvo stekao kao bankar sa Volstrita; investitor u fondovima sa izuzetno rizičnim ulaganjima i producent holivudskih filmova. Resor trgovine pripao je još jednom milijarderu, Vilbur Rosu (79), koji se obogatio preuzimanjem skoro pa propalih firmi koje bi stavljao na noge i preprodavao. Dok jedni vjeruju da je Ros na taj način od sigurne propasti sačuvao brojne fabrike, drugi se prisjećaju da su cijenu tog spasavanja platili brojni otpušteni radnici i zaposleni kojima su nametnuti stroži uslovi rada.

Ministar trgovine biće Vilbur Ros, čiji je račun deset puta veći od svega što su imali Džordž Buš i svi njegovi saradnici zajedno – 2,9 milijardi dolara

Američku ekonomiju tako preuzimaju milijarderi koji će odgovarati milijarderu u Bijeloj kući. Što nagovještava da će Trampova politika ići u korist Volstrita, koji je ozloglašen i izvan granica SAD zbog izazivanja krize 2008. Još u kampanji Tramp je najavio da će smanjiti poreze i ukinuti brojne regulative, što ide naruku svakom biznisu, pa i Njujorčanima koji se kockaju tuđim depozitima i kreditima. Od objavljivanja rezultata izbora, dionice Morgan Stenlija, Goldman Saksa i Benk ov Amerika u stalnom su rastu, a udruženja privrednika pozdravljaju postavljenje Menučina i Rosa. Ovaj prvi je za Si-En-Bi-Si rekao da će se zalagati za ukidanje ograničenja koje je Obamina vlada nametnula investicionim bankama, zabranjujući im da u pojedinim slučajevima ulaze u najrizičnije poduhvate. Čovjek koji će od 20. januara biti odgovoran za američke finansije dodao je da će nova vlada srezati poreze, ali je negirao da će najveću korist od toga imati vrh piramide. Budući ministar insistira da će dobit osjetiti prije svega srednja klasa, što su pojedini ekonomisti osporili.

Iako je izglasan, jer se bunio zbog prevelikog uticaja bankara, investitora i korporacija na politiku, Tramp ne samo da je otvoren za njihove uticaje, nego ih je ubacio u vladu, da direktno pišu zakone. Biće to vlada milijardera. Prema ocjeni Vašington posta, to su najimućniji članovi administracije u savremenoj istoriji Amerike, dok je Politiko izračunao da bi nova vlada mogla da bude teška 35 milijardi dolara. Sam Tramp tvrdi da ima oko deset milijardi. Rosov račun u banci deset puta je veći od svega što su imali Džordž Buš i svi njegovi saradnici zajedno – 2,9 milijardi dolara. Resor obrazovanje pripao je Betsi Devos, čija porodica ima 5,1 milijardi dolara, a u toj ligi je i Elejn Čao, buduća ministarka saobraćaja.

Ovoj grupi mogao bi da se pridruži i naftaš koji je 30. na Forbsovoj listi najbogatijih Amerikanaca, viđen za ministra energetike. Oni sigurno neće donositi zakone na štetu svojih interesa, a to nisu interesi radnika iz Viskonsina, Pensilvanije ili Mičigena kojima je dojadio status kvo.
(Jelena Stevanović)