Microsoft napravio aplikaciju koja pomaže daltonistima

Nova aplikacija iz Microsofta pomaže ljudima koji ne uživaju u potpunom doživljaju svijeta jer ne mogu da razlikuju sve boje

Color Binoculars koriste sočivo i objektiv kamere da digatalno transformišu vaš pogled na život. Aplikacija pomaže daltonistima da razlikuju kombinacije boje koje inače imaju problema da razdvoje.

– Na primjer, pošto ja imam problem da razlikujem crvenu i zelenu, naša aplikacija čini crvenu svjetlijom, a zelenu tamnijom tako da razlika bude očiglednija. Zamjenjuje teže kombinacije, kao crvenu i zelenu, sa lakšim kao što su npr, pink i zelena – objašnio je tvorac aplikacije, Tom Overton.

Kod osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima, razlikovanje se ne odvija pravilno te one zbog toga ne prepoznaju boje ili zamijene jednu boju za drugu. Neki ljudi ne razlikuju nijanse boja, neki ne raspoznaju razliku između npr. tamno plave i svijetlo plave, tamno zelene i svijetlo zelene.

Zdrave osobe razlikuju oko 2000 boja, a daltonisti znatno manje. Kod muškaraca je poremećaj 16 puta učestaliji nego kod žena što se objašnjava načinom nasljeđivanja.

Sljepilo za boje, stvara probleme i kod razlikovanja sjenki, a zatim formi i znakova što otežava posao i život.