Sakso banka: 10 ekstremnih scenarija za svijet u 2017.

Da li će ovo biti godina kada će Kina prevazići očekivanja u pogledu rasta, Bregzit pretvoriti u Brimejn, meksički pezos naglo ojačati, a dionice italijanskih banaka postati najbolja finansijska sredstva?

Sakso banka, specijalista za investicije i trgovanje na internetu raznim tržišnim materijalima, objavila je ekstremna predviđanja za nastupajuću godinu. Nastavljajući tradiciju odabira različitih tema sa ciljem pokretanja razgovora šta bi moglo da iznenadi ili šokira na polju investicionih zarada u 2017. ovogodišnja predviđanja pokrivaju različite scenarije koji uključuju oporavak rasta Kine, jačanje italijanskih banaka, Bregzit koji ustupa mjesto Brimejnu i riješenost EU na promjene zbog naglog povratka populizma, između ostalog. “Ekstremna predviđanja“ ne bi trebalo shvatiti kao zvaničnu tržišnu prognozu Sakso banke, već su to događaji i kretanja na tržištu koji se smatraju izuzecima sa ogromnim potencijalom da uzdrmaju opšte prihvaćene stavove. U tom duhu objavljujemo „predviđanja“ Sakso banke za 2017. godinu:

 2017. bi mogla da bude poziv na buđenje, udaljavanje od uobičajenog poslovanja, kako u ekspanzionizmu centralnih banaka tako i u mjerama štednje kao poslije krize 2009. – Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke

1. Kineski BDP raste do 8%

Kina shvata da je dostigla kraj puta sa fazom rasta proizvodnje i infrastrukture i kroz masivni stimulans fiskalne i monetarne politike otvara tržišta kapitala kako bi uspješno upravljala tranzicijom rasta zasnovanog na potrošnji. Ovo će rezultirati rastom od 8% u 2017. godini, sa oživljavanjem zahvaljujući rastu u sektoru usluga. Euforija oko rasta koji pokreće privatna potrošnja učini’e da Kompozitni indeks šangajske berze udvostruči svoj nivo iz 2016. i nadmaši vrednost od 5,000.

2. Beznadežan Fed prati potez Banke Japana

Kako američki dolar i američke kamatne stope budu rasle na sve bolniji način u 2017. godini, fiskalna politika vođena testosteronom novog američkog predsjednika dovešće do toga da prinosi američkih desetogodišnjih obveznica dostignu 3% izazivajući paniku na tržištu. Na ivici propasti, Federalne rezerve kopiraju kontrolnu krivu prinosa Banke Japana poboljšanjem prinosa 10-godišnjih obveznica na 1,5%, ali iz drugačije perspektive, stvarnim uvođenjem četvrte faze kvantitativnog popuštanja ili beskonačnog kvantitativnog popuštanja. Ovo za uzvrat u najkraćem roku zaustavlja prodaju na tržištima globalnog dioničkog kapitala i obveznica, dovodeći do najveće zarade na tržištu obveznica za sedam godina. Glasovi kritike će biti izgubljeni u buci još jednog oporavka koji je inspirisala centralna banka.

3. Stepen neispunjenih ugovornih obaveza za obveznice s visokim prinosom premašuje 25%

S prosjekom stepena neispunjenih ugovornih obaveza za dugoročne obveznice sa visokim prinosom koji je sa 3,77%, u SAD tokom recesije 1990, 2000. i 2009. skočio na 16, 10 i 12 posto, 2017. bi moglo da se desi da stepen neispunjenih ugovornih obaveza bude čak 25 posto. Kako smo došli do limita u intervencijama centralnih banaka, vlade širom svijeta okreću se ka fiskalnoj stimulaciji, što dovodi do rasta kamatnih stopa (npr. Japan), na taj način dramatično zakrivljujući krivu prinosa. Dok se bilioni korporativnih obveznica budu suočavale sa svijetom bola, problem će se pogoršavati okretanjem od zajednički obvezničkih fondova, povećanjem kreditne marže i čineći nemogućim refinansiranje dugovanja niskog stepena. Sa dostizanjem stope neispunjenih ugovornih obaveza od 25%, neefikasni korporativni akteri više neće biti sposobni da prežive omogućavajući efikasniju raspodjelu kapitala.

4. Bregzit se nikada neće desiti

Jačanje globalnog populizma, posmatrano s obje strane Atlantika, disciplinuje rukovodstvo EU ka kooperativnijem stavu prema Britaniji. Kako pregovori napreduju, EU čini značajne ustupke oko imigracije i prava kompanija koje nude finansijske usluge i imaju središte u Engleskoj da posluju i u drugim zemljama EU a do pokretanja člana 50. i stavljanja pred Parlament, već će biti odbijen zbog novog dogovora. Britanija će biti zadržana u orbiti Evropske unije, Banka Engleske će podići kamatne stope na 0,5% a odnos eura i funte će pasti na 0,73 – prizivajući simboliku iz 1973. godine kada je Britanija pristupila Evropskoj ekonomskoj zajednici.

5. Doktor bakar se prehladio

Bakar je jedan od očitih pobjednika kada govorimo o robi nakon izbora u SAD; međutim, 2017. tržište će početi da shvata da će se novi predsjednik mučiti da obezbijedi obećane investicije i očekivano povećanje tražnje bakra neće uspjeti da se materijalizuje. Suočen sa rastom nezadovoljstva, Tramp će pojačati protekcionističke mjere, uvođenjem trgovinskih barijera koje će stvoriti poteškoće kako za tržišta u razvoju tako i za Evropu u cjelini. Svjetski rast će početi da slabi dok će potražnja Kine za industrijskim metalima slabiti jer će se zemlja kretati u pravcu rasta vođenog potrošnjom. Jednom kada bakar probije osnovnu liniju trenda vraćajući se na nivo iz 2002. od dva dolara za funtu i kada se ustava otvori, talas spekulativne prodaje će pomoći da bakar pošalje na najniži nivo iz 2009. iz vremena krize na 1,25 dolara za funtu.

Njemačke banke su upale u spiralu negativnih kamatnih stopa. Spasavanje njemačkih banka neizbježno znači spasavanje EU banaka

6. Velika dobit za bitkoin jer jačaju kriptovalute

Za vrijeme vladavine Trampa američka fiskalna potrošnja će povećati budžetski deficit sa 600 milijardi na 1,2-1,8 biliona dolara. Ovo će prouzrokovati rast u SAD i povećanje inflacije što će primorati Federalne rezerve da ubrzaju skok kamatne stope i dolar će dostići nove visoke nivoe. Ovo će stvoriti domino efekat na tržištima u razvoju, naročito u Kini, koja počinje da traži alternative za sistem dekretnog novca kojim dominira dolar i njihovo pretjerano oslanjanje na američku monetarnu politiku. To će dovesti do sve veće popularnosti alternativa kriptovaluta, sa bitkoinom koji će imati najviše koristi od toga. Kako se bankarski sistemi i državne obveznice Rusije i Kine izdate u inostranstvu kreću ka prihvatanju bitkoina kao alternative za američki dolar, bitkoin će utrostručiti vrijednost, sa trenutnog nivoa od 700 na 2.100 američkih dolara.

7. Reforma američkog zdravstvenog sistema izaziva paniku

Troškovi zdravstvene zaštite se kreću oko 17% BDP u poređenju sa svjetskim prosjekom od 10%, a sve veći dio američke populacije ne može da plati svoje medicinske račune. Prvobitni olakšavajući oporavak akcija zdravstvenog sektora poslije Trampove pobjede ubrzo će izbledjeti u 2017. godini, jer će investitori uvidjeti da administracija neće biti tako blagonaklona prema zdravstvu, već će umjesto toga pokrenuti opsežne reforme neproduktivnog i skupog američkog zdravstvenog sistema. Fondovi kojima se trguje na berzi američkog zdravstvenog sistema će pasti 50% na 35 dolara, najspektakularnije okončavajući rastuće tržište hartija od vrijednosti u SAD još od finansijske krize.

8. Uprkos Trampu meksički pezos raste posebno prema kanadskom dolaru

Tržište je drastično precijenilo istinite namere Donalda Trampa ili čak sposobnost da ograniči trgovinu sa Meksikom, omogućavajući poraženom pezosu da raste. U međuvremenu, Kanada trpi jer su više kamatne stope pokrenule kreditnu krizu na tržištu nekretnina. Kanadske banke popuštaju, što je primoralo Banku Kanade na režim kvantitativnog popuštanja i ubrizgavanje kapitala u finansijski sistem. Osim toga, kanadski dolar loše stoji jer Kanada ima mnogo manje koristi od oživljavanja rasta SAD nego što je to bilo u prošlosti i zbog toga što je dugogodišnje pražnjenje proizvođačke baze u Kanadi transformisano globalizacijom i godinama vrlo jake valute. Kurs CADMXN se poboljšao za čak 30 posto od maksimuma iz 2016.

9. Dionice italijanskih banaka postaju najbolja finansijska sredstva

Njemačke banke su upale u spiralu negativnih kamatnih stopa i fiksnih prinosa krive i nemogućnosti pristupa tržištima kapitala. U EU okvirima, spasavanje njemačkih banka neizbježno znači spasavanje EU banaka, a to ne dolazi prerano za italijanske banke opterećene kreditima u kašnjenju i stagnirajućom lokalnom ekonomijom. Nove garancije omogućavaju dokapitalizaciju bankarskog sistema a osnovana je Evropska banka loših dugovanja radi sređivanja bilansa stanja u evrozoni i da bankarski kreditni mehanizam ponovo radi. Akcije italijanskih banaka rastu za više od 100 posto.

Akcije italijanskih banaka rastu za više od 100 posto

10. EU stimuliše rast kroz zajedničke evroobveznice

Suočeni sa uspjehom populističkih partija u Evropi i sa dramatičnom pobjedom desničarske partije Gerta Vildersa u Holandiji, tradicionalne političke partije počinju udaljavanje od politike štednje i favorizovanja umjesto politike kejnsijanskog stila koji je pokrenuo predsjednik Ruzvelt poslije krize 1929. godine. EU pokreće šestogodišnji stimulativni plan od 630 milijardi eura koji je podržao predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, međutim, da bi se izbjeglo slabljenje koje je rezultat povećanja uvoza, lideri EU najavljuju izdavanje EU obveznica, na prvi pogled usmjerenih ka ulaganju od 1 bilion eura u infrastrukturu, jačanju integracije regiona i podsticanju priliva kapitala u EU.