Argentina neće platiti kamate koje su dospjele na naplatu

Svijet

Fitch je u utorak nizu argentinskih državnih obveznica dodijelio rejting RD, poručujući time ulagačima da zemlja ne može u cijelosti podmirivati svoje dugove.

Standard & Poor’s snizio je argentinski rejting na najnižu nivo D uz obrazloženje da Buenos Aires nije platio 503 miliona dolara kamata na obveznice.

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da vlada neće platiti kamate koje su dospjele na naplatu prošlog petka.

Argentina pokušava s povjeriocima da postigne dogovor o restrukturiranju duga kako se po deveti put ne bi našla u situaciji da ne može podmirivati svoje finansijske obaveze.

Povjerioci su odbili predlog o trogodišnjem moratoriju, 62-postotnom smanjenju kamata i 5,4-postotnom smanjenju glavnice u obveznicama ukupne vrijednosti veće od 60 milijardi dolara.

Argentina u osam navrata nije podmirila obaveze prema povjeriocima – prošli puta 2001. godine. Zemlja ima ogroman državni aparat, nizak nivo produktivnosti u industriji i veliku sivu ekonomiju koja joj značajno smanjuje poreske prihode.

Inflacija je premašila 50 posto a Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će ekonomija ove godine pasti 5,7 posto.

Sniženje kreditnog rejtinga vremenski se poklopilo s nastojanjima vlasti da suzbiju širenje novog koronavirusa. Argentina je do sada prema podacima Johns Hopkinsa zabilježila 13.228 slučajeva zaraze i 484 smrtna slučaja.