Zimovanje sa stilom: Luksuzna idila

 

U mondenskim skijalištima već godinama zimuje plemstvo pojačano ljudima iz biznisa, filma i muzike. I niko ne dolazi praznih džepova. Za ljubitelje zimskih čarolija, ali i onih koji znaju da uživaju u životu, The Prestige vas vodi na najpoznatija mjesta u Evropi

ŠVAJCARSKA

Sent Moric

Sent Moric je iz dva dijela: Sent Moric Dorf gdje su hoteli i prodavnice i Sent Moric Bad u kome su moderne građevine i Olimpijski stadion

Jeste li znali da je švajcarski gradić Sent Moric međunarodno priznati zaštitni znak za stil, eleganciju i kvalitet? Iako je klima zimska, planinska, pejzaži luksuznih skijališta oduzimaju dah jer sunce sija 322 dana godišnje. Večernji izlasci u restorane posebna su draž; zbog dekadentne klijentele koja se ovdje udomaćila još prije stotinjak godina (ljetnjikovac je imao i Nikolaj Romanov). Evropskoj aristokratiji kasnije su se pridružili šeici i šoubiznismeni. Smješten u dolini Engadine gdje je glavna atrakcija smrznuto jezero na kome se održavaju konjske trke, polo turnir, igra se ledeni golf i kriket, Sent Moric je poznat i po ljekovitim izvorima još od prije tri hiljade godina, ali i sa šest skijaških zona, od kojih je najuzbudljivija Đavolja staza. Baš kao i šoping jer se nudi najbolji izbor butika: od Šanela, Gučija, Prade, Luj Vitona do Kavalija, Zegne i Ralf Lorena…

Osim što je Sent Moric sinonim za luksuz, dva puta je bio domaćin Zimske olimpijade. Ima skoro 400 kilometara ski staza podijeljenih u četiri skijaške regije i svako može sebi naći odgovarajuću, a ako ste početnik ovdje ćete imati najbolju moguću obuku. I ljubitelji ekstremnijih sportova mogu da uživaju; snoubording i bob. Naročito popularno adrenalinsko skijanje je na glečerima. Tokom vedrih, zvjezdanih noći organizuje se i noćno skijanje, helioskijanje.
Iako je ovo odmaralište za elitu, ipak se mogu naći i povoljnije opcije od luskuznih hotela: brvnare, apartmani i pansioni.

Cermat

Zermatt 395

Drugo najekskluzivnije skijalište u Švajcarskoj je Cermat, a za tu titulu se izborio u tijesnoj trci s Klostersom. Nijedan pogled na svijetu ne može se porediti s ovim na obližnji 4478 metara visok Meterhorn, simbol Alpa, koji se vidi sa svake tačke skijališta. Gradić i dolina zapravo su potpuno okruženi visokim planinama. Cermat je decenijama ležao na lovorikama ove prekrasne scenografije, zatim je izgrađen sistem žičara koji je skijalište uvrstio u svjetski top 5. Tim prije što skijanje ovdje traje tokom cijele godine. Cermat je grad sa 6000 stanovnika, u njemu nema automobilskog saobraćaja i do njega se stiže isključivo željeznicom. Apres-ski scena nudi više od stotinu restorana, desetine barova i klubova. Preporuka: Čez Vroni, a za hotel Grand Hotel Cermaterof.

FRANCUSKA

Kurševel

Skijanje u Kurševelu je među najboljim u svijetu, ima pet oblasti: Loz, Bjole, Solia, Tanja i Morion

To što se nalazi u jednom od najbolje povezanih skijaških područja i čini ga najekskluzivnijim u Francuskoj, Kurševel (1.850 m) i drži deseto mjesto na listi najboljih zimskih odmarališta svijeta. Sa stazama na visini od 2.500 metara, možete uživati u zimskim sportovima tokom cijele sezone. Iako Kurševel ne oskudijeva sa prirodnim snijegom, na 21 kilometru ski staza ima 617 topova za osnježavanje.

Ski liftovi, kojih ima 67, mogu da prevezu čak 68.350 skijaša svakog sata. Postoje dva aerodroma udaljena najviše dva sata vožnje, pa u Kurševelu možete uživati i na vikend odmorima. Ima dvije posebne oblasti: Plantre park, isključivo za bordere i Verdons canyons za ekstremno skijanje. U Le Prazu možete uživati u mirnim i sofisticiranim restoranima, ali ima i najpoznatiju diskoteku Les Caves, kao i La Grange i Le Club. Od barova je čuven Le Kalico. Ako i dalje nemate ideju kako biste provodili vrijeme van ski staza, možete pozvati animatorsku službu koja organizuje grupne zabave.

Čuvajte se lokalnog Mutzig piva, veoma je jako!

Kurševel je smješten unutar Tri doline, najveće ski arene na svijetu, koja privlači klijentelu različite platežne moći, ali Kurševel smatraju najluksuznijim dijelom. Ovdje se iznajmljuju luksuzne kuće za odmor, sa saunom, turskim kupatilima i džakuzijem na otvorenom… Mjesto ima desetak hotela sa pet Mišelinovih zvjezdica, a uobičajene su i izložbe poput ovogodišnje sa djelima Rodina, Dalija i Botera.

Kurševel se voli praviti važan sa svojih pet nivoa, pet klima i različitih priča. Resort kreće od Seint Bona, startnog skijališta na 1100 metara, gdje je sagrađen prvi hotel Le Preza, sela na 1300 metara s olimpijskom skakaonicom, preko porodičnog Kurševela (1550 m), sto metara visočije je napravljen prvi ski-lift i prevladavaju zelene i plave staze, do Kurševela (1850) koji privlači međunarodne zvijezde i biznismene.

AUSTRIJA

Sent Anton am Arlberg

st anton

Za Arlberg kažu da je najbolja skijaška regija u Austriji (Tirol), a tamo se nalazi i poznati resort Sent Anton na visini od 1300 metara. Riječ je o jednom od najstarijih austrijskih skijališta sa tek dvije i po hiljade stanovnika koje, osim kolosalnih vrhova i planina Gampen, Galcig, Rendl i Stuben nudi komfor kakav priliči zimovalištu internacionalne klijentele tokom sedam sniježnih mjeseci, od novembra do aprila. Zapravo, u Sent Anton idete kad želite da skijate dobro kao u Francuskoj, a budete ljubazno dočekani baš kao u Austriji. Sa 80 žičara i ski-liftova u dužini od 280 kilometara, koliko ih ima, možete se popeti i na 2800 metara. Susjedno mjesto Sant Kristof, na 1800 metara centar je austrijske ski-akademije u kojem su stasavali svjetski i olimpijski šampioni. Kako bi privukli mlade, željne avanture i adrenalina, tu je staza za free ride skijanje, kao i za one koji voze off the pists.

Za ljubitelje noćnog sankanja ostavljene su najlepše staze Gampen-Naserajn, oko četiri kilometra, gdje su na određenim punktovima alpski restorani u kojima se možete ogrijati uz tirolsku supu, kuhano vino ili čaj. Za nas su najinteresantniji bili restorani sa austrijskim specijalitetima: kobasica s kupusom, vruće bretzel perece, slane knedle, varijacije bečke šnicle, vruće štrudle punjene slatkom pavlakom. Iako je tirolsko vino cijenjeno, teško se može nositi s pivom kojeg ima na desetine vrsta.

Tokom dana najposjećeniji planinski restorani su na stazama Bergrestaurants opremljeni ogromnim šankovima na snijegu, sa ležaljkama i mini pivnicama.

A, kada padne mrak, sve se slije u centar Sent Antona, u disko klubove i noćne barove, ali i restorane sa bogatom kuhinjom.

ITALIJA

Kortina d’Ampeco

Za Italijane nema dvoumljenja, zna se ko je Kraljica Dolomita

Nekad se ovdje grudvala Brižit Bardo, danas bordaju nove zvijezde. Kortina je jedno od globalno najpopularnijih skijališta i omiljeno okupljalište svjetskog džet seta, ali za Italijane koji žele skijanje na visokoj nozi nikad nije bilo dvoumljenja; zna se ko je Kraljica Dolomita, kako joj tepaju. Kortina d’Ampeco u sjevernoj italijanskoj provinciji Veneto, već decenijama je mjesto gdje uticajni i slavi Italijani provode zimski odmor. A voljele su ovamo navraćati i internacionalne zvijezde. U Kortini su održane jedne ZOI, a kasnije njenim bijelim stazama jurio je Džejms Bond u filmu Samo za tvoje oči. I filmovi Alpinista sa Silvester Staloneom te Pink Panter sa Dejvid Nivenom i Pitem Selersom takođe su ovdje snimljeni. Kortina ima i neke od najizazovnijih staza, ali je to ovdje, čini se, u drugom planu. Italijani ni na bijelim stazama ne odustaju od uvriježenog načina života: sjesti s društvom, fino jesti, počastiti se dobrim vinom… Tako da su nakon ručka na stazama uglavnom stranci. Gradić je naveče veoma živ, a najbolje je uhvatiti tamošnji ritam: kasna večera, kasno ustajanje…