Oaza luksuza: Hotel sa sedam zvjezdica za megabogataše

Lux

Nakon tri godine gradnje,ovaj šangajski hotel koji je koštao pola milijarde dolara otvorio je svoja vrata prvim gostima.

Wanda Reign on the Bund odnosno kraće Wandina izgrađen je od stakla i čelika, nastao u glavama britanskih dizajnera koji su gradili i ikonski stadion Wembley.

Wandina posjetiocu daje utisak gotovo bezgraničnog luksuza, a eksterijer ostavlja bez daha. Ulazak u hotel goste vodi preko podova ukrašenih poludragim žadom, a okruženi su mramornim stupovima visokim desetak metara. Zidovi hotela okićeni su brojnim slikama modernih kineskih umjetnika, a izložena su i brojna djela koja prikazuju Šangaj onako kako je izgledao u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog vijeka.

hotel Wandina 1

Nakon tri godine gradnje i više od 500 miliona dolara ulaganja, hotel je otvorio svoja vrata gostima na legendarnoj šangajskoj šetnici uz rijeku Huangpu. U manje od šest mjeseci postao je najpoželjnije odredište novopečenih kineskih bogataša.

Kako priča CNN, jednog nedavnog subotnjeg jutra troje mladih Kineza pospano se spustilo u hotelski restoran na rani doručak. Dvije mlade žene obukle su dizajnerske haljine, a zlatom ukrašene papuče su ih čuvale od hladnoće. Ispred njih hodao je mladić i glasno razgovarao na mobitel dok je stavljao hranu na pladanj. Svih troje bilo je mlađe od 30 godina što je i ključni pokazatelj kakve goste Wanda privlači.

hotel Wandina 7

Gosti tamo dolaze zbog povezanosti s pomodnim Wangom Sicongom, sinom vlasnika hotela i najbogatijeg Kineza Wanga Jialina. Wang Sicong poznat je širom Kine po ekstravagantnom trošenju porodičnog novca. Za svoj 27. rođendan zakupio je čitav tok, a svom psu redovno kupuje najnovije Appleove uređaje.

I dok neki se protive njegovom načinu života, druga generacija kineskih bogataša u njemu vidi svoj uzor.