Lamborghini predstavio Aventador S

 

Kompanija Lamborghini je nedavno objavila misteriozni teaser, a sada je predstavila Aventador S

Lamborghini je osvježio svoj model, a dodatak S znači da posjeduje aerodinamičniju karoseriju baziranu na SV modelu sa agresivnijim prednjim dijelom, masivnijim spliterom koji usmjerava vazduh za poboljšanje hlađenja te prednjim branikom s dva bočna otvora koja povećavaju downforce.

Lamborghini je Aventadoru S dao i difuzor poput onog koji posjeduje Sv, a koji ima vertikalna krilca za smanjenje otpora vazduha, poboljšanje njegovog protoka i stvaranje downforcea. Na centralnom dijelu zadnjeg branika su tri izduvne cijevi koje su dio novorazvijenog izduvnog sistema koji je za 20 posto lakši od prethodnog. Što se tiče aktivnog zadnjeg krilca, on može biti u tri položaja koji zavise od brzine i odabranog moda vožnje.

Zahvaljujući dizajnerskim promjenama s naglaskom na aerodinamiku, Aventador S ima više od 130 posto dodatnog downforcea na prednjoj osovini u odnosu na prethodni model. Značajna poboljšanja su napravljena i na zadnjem dijelu gdje se dobija 50 posto više downforcea kada je spojler u optimalnoj poziciji.

Model LP 740-4 posjeduje 6,5-litarski V12 motor koji sada isporučuje 40 KS više, što iznosi ukupno 740 KS. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko sedmostepenog ISR mjenjača.

Aventador S od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi te dostiže maksimalnih 350 km/h. Posjeduje i sistem upravljanja svim točkovima, čime se dobilo na stabilnosti. Na naplacima su Pirelli P Zero gume.

Lamborghini je ugradio novu digitalnu instrument tablu s različitim prikazima u odnosu na odabrani mod vožnje, Strada, Sport, Corsa ili podesivi Ego.

Isporuke se očekuju na proljeće, a automobil će u Evropi koštati 281.555 eura.