Škoda proizvela 19 miliona automobila

Češka automobilska kompanija svoj je prvi automobil Voiturette A napravila 1905. godine, a od tada do danas napravili su još 18.999.999 automobila

Jubilarni automobil koji na sebi nosi broj 19.000.000 je Škoda Fabia, a obilježavanje značajnog jubileja u Škodi dodatno je uveličano i činjenicom da u češkoj automobilskoj kompaniji istovremeno obilježavaju i 25 godina od početka partnerstva s koncernom Volkswagen u čijem je vlasništvu i Škoda.

Od ulaska pod okrilje Volkswagena u Škodi su višestruko povećali obim svoje godišnje produkcije, ali i broj različitih modela automobila, pa tako danas u ponudi imaju 7 modela i više od 40 njihovih različitih verzija.

Škoda svoje automobile proizvodi na 14 lokacija u sedam zemalja, a od proljeća naredne godine redizajnirana Oktavia će se proizvoditi i u novim pogonima koji se nalaze u Alžiru.

U Škodi su veoma ponosni na svoj nedavno predstavljeni prvi SUV Kodiaq čiji je početak prodaje planiran za februar naredne godine u kojoj se očekuje da će Škoda predstaviti novi Yeti i redizajnirani Rapid.

Prvi hibridni modeli najavljeni su za 2019. godinu, a biće zasnovani na modelima Kodiaq i Superb.