Toyota prodala 3 miliona hibrida u Evropi

Automobil

Čast da isporuči tromilionito hibridno-električno vozilo (HEV) pripala je kompaniji Toyota Spain, koja je ponosnom kupcu, Nikolasu Himenezu, nedavno predala novu Corollu GR Sport.

Ovaj model proizvodi se u Velikoj Britaniji i izdvaja se od ostalih modela porodice Corolla po svom sportskom izgledu, koji je inspirisan takmičarskim duhom.

Toyota Motor Europe započela je prodaju hibridnih vozila 2000. godine, sa modelom Prius. Danas kupci mogu da biraju između 20 različitih hibridno-električnih vozila (HEV).

U Evropi, tržišno učešće tih modela sa oznakama Toyota i Lexus, u 2019. godini dostiglo je 52 odsto od ukupne prodaje TME, dok je u zapadnoj Evropi taj procenat čak 63 odsto.

Toyotina dugoročna strategija razvoja hibridno-električnog pogona za najveći dio modela iz proizvodne game, pružio je kompaniji šansu da postane lider u ispunjavanju sve strožih zakonskih propisa o emisiji izduvnih gasova u Evropi, kao i tehnologije potpunih hibrida koja omogućava više pređenih kilometara u gradskoj vožnji bez štetne emisije.

Toyota je širom svijeta do sada prodala više od 15 miliona potpuno hibridnih vozila, smanjujući globalno štetnu emisiju CO2 za više od 120 miliona tona.

Toyotina hibridna tehnologija je ujedno i polazna osnova za njihovu strategiju elektrifikacije „multi-powertrain“, koja uključuje BEV (Battery Electric Vehicle), PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) i FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) vozila.