Honda proizvela 100 miliona automobila

Nakon više od pola vijeka, otkako je započela sa masovnom serijskom proizvodnjom vozila, Honda je proslavila veliki jubilej – uspjeli su proizvesti 100 miliona automobila sa značkom ove marke

Počeci serijske proizvodnje Honde smješteni su u 1963. godinu, kada su napravljeni mini-kamion T360 ali i sportski automobil S500. Samo godinu dana kasnije, izgrađena je prva Hondina fabrika u japanskom gradu Sayama City koja će se baviti isključivo proizvodnjom automobila, a ubrzo je u tom pogonu počela proizvodnja legendarog roudstera S600.

Honda T360 mini-kamion

Honda je u međuvremenu izrasla u globalnog automobilskog giganta sa 34 postrojenja koja se nalaze širom svijeta, na pet kontinenata. Trenutno je brend fokusiran na svoje SUV modele HR-V i CR-V, koji su globalno popularni, a u Evropi je akcenat na potkompaktnim i kompaktnim modelima Jazz i Civic.

honda500

Na jednom od najznačajnijih tržišta, u SAD, ponuda je znatno šira i uključuje i modele kao što su Ridgeline, Pilot, Accord i Odyssey.

Među najvažnije Hondine pogone danas se ubraja onaj u Svindonu, u Velikoj Britaniji, gdje se izrađuje i novi Civic hečbek, koji se dalje izvozi na tržišta širom svijeta.