Iranski rijal na novim najnižim nivoima prema dolaru

Valuta

Iranska valuta je nastavila slabiti prema dolaru, izgubivši skoro 20 odsto vrijednosti od juna mjeseca

Na crnom tržištu kurs dolara dostigao 41.300,00 rijala, dok je u junu za jedan dolar trebalo 34.600,00 rijala. Zvanični kurs rijala fiksiran na 32.300,00 IRR/USD.

Pad iranske valute je ubrzan nakon najava novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da će poništiti nuklearni ugovor koje su svjetske sile potpisale sa Iranom u zamjenu za ukidanje sankcija, prenosi AFP.

Tokom predizborne kampanje, Tramp je rekao da nikada nije vidio nijednu transakciju, o kojoj se toliko nekompetentno pregovaralo, kao što je sporazum sa Iranom.

Dodatnu nervozu kod trgovaca izazvala je smanjena intervencija Centralne banke Irana, koja je prethodno na tržište ubrizgavala gomile dolara kako bi održala stabilnost nacionalne valute.

Uvođenje zapadnih sankcija Iranu imalo je poguban uticaj na rijal, kojem je kurs, sa 10.000 pao na 35.000 IRR/USD za samo dvije godine.

Analitičari smatraju da najveći problem aktuelnog kretanja kursa rijala leži u činjenici da velike svjetske banke zaziru od povratka na iransko tržište, strahujući od preostalih američkih sankcija koje nisu obuhvaćene nuklearnim sporazumom iz januara 2016. godine.