Kina novim zakonom uvodi ekološki porez

Svijet

Kina, koja važi za najvećeg svjetskog emitera štetnih gasova, donijela je novi zakon o ekološkom porezu

Zakon o ekološkim porezima, koji najviše pogađa kompanije, usvojio je juče stalni komitet kineskog parlamenta, nekoliko dana poslije talasa atmosferskog zagađenja zbog kojeg je u posljednjih šest dana u mnogim dijelovima Kine izdato crveno upozorenje.

Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine i njime se za svaku jedinicu emisije štetnih gasova uvodi taksa od 1,2 juana, odnosno 0,16 eura, ali ugljen-dioksid, najveći uzročnik klimatskih promjena, nije na listi oporezovanih zagađivača.

Zakon takođe uvodi porez za zagađenje voda od 1,4 juana, za pravljenje buke taksa će biti između 350 i 11.200 juana, dok će naknada za čvrsti otpad biti od pet do 1.000 juana. Takse na lokalnom nivou mogu biti i do 10 puta veće, ali i manje u odnosu na zakonske ukoliko je emisija štetnih gasova ispod nacionalnih normi. Zakonom nisu utvrđene kazne za prekršioce.

Agencija Nova Kina takođe podsjeća da je porez na zagađenje, koji važi od 1979. godine, prošle godine u budžet donio 2,4 milijarde eura, ali su pojedine lokalne vlasti iskoristile zakonske praznine da bi neke od velikih kompanija oslobodile obaveze plaćanja poreza.

Kina je u septembru ratifikovala Pariski sporazum o klimatskom promjenama, zaključen u decembru prošle godine, kojim se predviđa smanjenje porasta globalne temperature na manje od dva stepena i stupio je na snagu početkom novembra.