Ove valute nije najpametnije kupovati sada

Valuta

Većina valuta je podložna slabljenju usljed otkupa aktiva od strane centralnih banaka i pada kamatnih stopa. Tom riziku su izložene čak i tradicionalne valute koje se smatraju sigurnim utočištima, poput japanskog jena i švajcarskog franka, smatra šef odjeljenja za analitička istraživanja “Više škole za finansijski menadžment” Mihail Kogan.

“U kategoriji rezervnih valuta može se reći da preovladava mišljenje da će narednih mjeseci dolar, u odnosu na druge valute, slabiti. Na primjer, konsenzusna prognoza investicionih banaka u pogledu kursa EUR/USD predviđa njegov rast do 1,25 ove godine (sada iznosi 1,21)”, rekao je ekspert agenciji “Prajm”.

S druge strane, Evropska centralna banka je na kupovinu aktiva potrošila više od Sjedinjenih Američkih Država ako se uzmu u obzir brojke u odnosu na obim BDP-a.

Pored toga, Kogan je rekao da je ekonomija evrozone pogođena pandemijom virusa korona više od američke, zbog čega smatra da je i evro jedan od potencijalnih kandidata za slabljenje.

Prema riječima eksperta, promjene su moguće i kod sigurnih valuta koje rastu tokom rizičnog perioda. Ako ekonomija, kao što se mnogi nadaju, počne aktivno da se oporavlja, sredstva od japanskog jena i švajcarskog franka mogu se prebaciti u rizičnije aktive, kaže on. Kogan smatra da bi poteškoće mogle da se jave i kod britanske funte, koja bi mogla da padne na neko vrijeme zbog perspektiva uvođenja negativnih stopa od strane Engleske banke u svijetlu Brexita.

Nasuprot tome, kineski juan i rublja imaju dobre šanse za jačanje, smatra ekspert. Njegov zaključak je da bi ruska valuta mogla da ojača ako se sankcioni rizici ne realizuju, a cijene nafte nastave da rastu.