Velike banke podržavaju novu međunarodnu blockchain alijansu

Valuta

Barclays, BBVA, Deutsche Boerse i Swift spadaju među imena iz sektora finansijskih usluga koja su se pridružila novom kolektivu koji promoviše razvoj globalnog okvira za razvoj i usvajanje tehnologije distribuirane glavne knjige (distributed ledger technology).

Više od 100 organizacija iz različitih industrija potpisalo je ugovor sa Međunarodnom asocijacijom za pouzdane Blockchain aplikacije (Inatba), koja je izrasla iz niza foruma koje je održala Evropska komisija.

Potpisnici su programeri, dobavljači i korisnici blockchain tehnologija, od gigantskih korporacija do DLT stručnjaka kao što su Ripple i ConsenSys, koji su se obavezali da će razviti „predvidljiv, transparentan i zasnovan na povjerenju globalni okvir“.

Sa sjedištem u Briselu, Inatba će raditi na razvoju i usvajanju smjernica za interoperabilnosti; promovisati otvoren, transparentan i uključiv globalni model upravljanja za blockchain; i održiavanje stalnog dijaloga sa javnim vlastima i regulatorima.

Carlos Kuchkovsky, CTO BBVA, kaže: „BBVA se pridružuje Inatbi sa uvjerenjem da je to neophodno za uspostavljanje saradnje među korporacijama, malim i srednjim preduzećima, startupima, javnim institucijama i regulatorima s ciljem stvaranja globalnih standarda koji osiguravaju interoperabilnost među platformama i jasniji pravni okvir koji ohrabruje usvajanje distribuirane tehnologije i blokchaina, tako da svi u društvu mogu iskoristiti njegove prednosti.