Beč: Automati za mobilne telefone umjesto telefonskih govornica

Klasične telefonske govornice polako odlaze u zaborav, a na njihova mjesta u glavnom gradu Austrije postavljaju se automati za mobilne telefone i dodatna opremu za mobilne uređaje.

Umjesto telefonskih govornica u šest metro-stanica u Beču postavljeni su automati, ali ne za vozne karte, slatkiše ili kafu, već za mobilne telefone. Ove godine je planirano postavljanje još 30 takvih aparata.

Kada Bečlijama iznenada zatreba mobilni ili nešto od opreme za mobilne telefone: punjač, slušalice i sl. to se odnedavno može nabaviti tokom 24 sata u podzemnim metro-stanicama. Za 30 eura može se kupiti pametni ili obični mobilni telefon. Iza svega toga stoji ideja da se standardni automati za piće i slatkiše opreme i mobilnim uređajima.

Koliko nam se puta desilo da nam se isprazni baterija na mobilnom, a nismo u mogućnosti da je dopunimo ili smo na putovanju, a nismo ponijeli slušalice. Život bez mobilnog telefona danas se teško može zamisliti jer mobilni više nije samo telefon, već i kalendar, fotoaparat, skener i još mnogo toga.