Najveća električna letjelica na svijetu uspješno završila prvi let

Good Idea

Ideja o električnim avionskim letovima postoji već decenijama, ali je tek od skoro počela da se približava realnosti. Tako danas na desetine kompanija učestvuje u trci do prvih hibridnih, ili letjelica na potpuno električni pogon, te se očekuje da takvi letovi postanu stvarnost u narednih desetak godina.

Koncepti koji se danas razvijaju najčešće podsjećaju na retro-futurističke motive iz naučno-fantastičnih filmova, ali ideja o električnim letjelicama koje bi polijetale i slijetale vertikalno, te bile bezbijedne za duže i kraće letove, najviše zavisi od toga kako će se u budućnosti razvijati tehnologija baterija. Električni letovi zahtijevaće velike količine energije, a baterije koje trenutno postoje previše koštaju, te su preteške, što otežava polijetanje. Tehnologija uz pomoć koje Tesla pokreće svoj Model 3, te Chevy, ima dovoljno energije za letjelicu koja bi mogla da ponese tek dva putnika, te preleti nekoliko kilometara.

Informacije o prvom uspiješnom eCaravan letu objavile su kompanije magniX i AeroTEC, a tom prilikom je istaknuto da bi ovakvi letovi u budućnosti mogli da se obavljaju za samo djelić sredstava koja se danas ulažu u slična putovanja. Budući da se radi o potpuno električnoj letjelici, kreatori su dokazali da je i ovakav koncept moguć, a uprkos tome što mnogi više nade polažu u hibridne tehnologije, a najviše zbog skupih baterija.

eCaravan polijeće i slijeće isto kao i tradicionalni avioni, te umjesto baterije ima električni motor, a kao jedna od najvećih prednosti ističe se i to što se tokom ovakvih letova ne emituju štetni gasovi.