Istraga u Kini oborila vrijednost bitkoina

Valuta

Cijene bitkoina pale su više od 30 odsto za dva dana, nakon što je Centralna banka Kine pokrenula provjeru poslovanja svojih najvećih platformi za trgovanje bitkoinom.

Vrijednost bitkoina je trenutno oko 760 dolara, što je pad od oko 18 odsto u odnosu na juče.

Na sajtu kineske centralne banke je objavljeno da je provjera poslovanja najvećih platformi, uključujući “BTC China”, “Huobi” i “OKCoin”, pokrenuta je kako bi se spriječile tržišne manipulacije, pranje novca, neovlašteno finansiranje.

Istovremeno, kineske monetarne vlasti su naglasile da je bitkoin roba, a ne valuta, upozorivši na rizike trgovanja kriptovalutom.

Na kraju 2016. bitkoin je dostigao vrijednost od oko 1.130$, uglavnom podstaknut jačom potražnjom u Kini, koja čini najveći dio globalne trgovine virtuelnom valutom. Rast vrijednosti bitcoina povezan je sa padom vrijednosti juana od 7% na godišnjem nivou, što je najlošiji učinak kineske valute u 20 godina.

Bitkoin se koristi za brzi i anonimni transfer novca u bilo koji dio svijeta i ne podliježe kontroli vlasti, pa je atraktivan za one koji žele zaobići kontolu tokova kapitala, kakva je sada na snazi u Kini.

Pojačan angažman monetarnih vlasti Kine po pitanju kriptovalute je mač sa dvije oštrice, smatraju analitičari. Dok se stvara pritisak na trgovinu virtuelnom valutom,  ova provjera poslovanja, s druge strane, daje legitimitet bitcoinu kao tržišnoj robi.