Bitcoin na novom rekordu, nadomak 63 hiljade dolara

Valuta

Globalno najpopularniji digitalni token je od oktobra 2020. godine gotovo utrostručio svoju vrijednost, zbog sve veće prihvaćenosti digitalne imovine od strane investicionih banaka i fondova kao oblik ulaganja u rizičnu aktivu sa velikim prinosima, pogotovo u vrijeme niskih kamatnih stopa.

Pored toga, pojedini oblici blokčejn platformi, prije svih Ethereum, sve više se koriste za projekte decentralizovanog finansiranja, koji sve više ulaze u upotrebu zvaničnih međunardonih institucija. Rast bitcoina i ethereuma se obično dešava uporedo, dok preostalih nekoliko hiljada kriptovaluta u opticaju mijenjaju svoje trendove u skladu sa trenutnom popularnošću.

Velike kompanije, uključujući najstariju njujoršku banku BNY Mellon, Mastercard ili Tesla, sve više prihvataju plaćanje u kriptovalutama, a među poslednjima u nizu onih koji čak nude isplate zarada u bitcoinima našao se i NBA klub Sacramento Kings.

Prema podacima sa najveće svjetske menjačnice kriptovaluta CoinDesk, tržišna kapitalizacija bitcoina u ovom trenutku iznosi rekordnih 1.170 milijardi američkih dolara. Vrijednost bitcoina na ovoj platformi se danas kreće preko 62.900 dolara.