Holivud donio 271 milion eura Mađarskoj

Mađarska je uspjela da postane Holivud centralne Evrope zahvaljujući poreskim povlasticama i visokotehnološkoj opremi za filmsku industriju

O kakvom je unosnom biznisu riječ o tome najbolje svjedoči podatak da su u 2016. godini, svjetske i domaće produkcije “upumpale” 271 milion eura, naspram 105 miliona registrovanih 2011. godine.

Direktorka Mađarskog nacionalnog fonda za film Agnes Havas rekla je da sektor produkcije učestvuje sa 0,15 odsto u bruto domaćem proizvodu, što je najviši nivo u Evropi.

Fond je osnovan 2011. godine pod rukovodstvom holivudskog producenta mađarskog porekla Andrewa Vajne, u namjeri da se pruži podrška mađarskoj kinematografiji. Vajna, nekadašnji producent blokbastera poput “Ramba” i “Terminatora”, proveo je radni vijek u SAD, a nakon povratka u otadžbinu premijer Viktor Orban ga je imenovao za komesara za film i tako je postao nezaobilazna ličnost mađarske kinematografije.

Privlačenje filmskih produkcija počelo je znatno prije nego što je formiran Mađarski nacionalni fond za film. Mađarska je jedna od prvih zemalja nekadašnjeg komunističkog bloka koja je još 2004, u namjeri da privuče reditelje koji traže pozornicu za svoje filmove, usvojila veoma povoljan sistem poreskih olakšica i subvencija.

U međuvremenu, sistem je inoviran, pa je danas jedan od “najvelikodušnijih” u Evropi, s obzirom na to da omogućava povrat do 25 odsto troškova stranih produkcija. Zahvaljujući tome Mađarskoj je malo falilo da privuče superprodukciju Luca Bessona, prije nego što je Francuska, pod pritiskom, prije nekoliko mjeseci izmijenila sopstveni poreski mehanizam.