Otvoren 71. Međunarodni filmski festival u Kanu

Film

Film Svi znaju (Todos lo saben) iranskog reditelja Asgara Farhadija, sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama, otvorio je 71. međunarodni filmski festival u Kanu

Glavni protagonisti filma, Kruzova i Bardem, zajedno sa rediteljem Farhadijem, prošetali su crvenim tepihom prilikom ceremonije otvaranja, prenosi Rojters.

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, u glavnoj konkurenciji biće prikazan 21 film, koji će se nadmetati za Zlatnu palmu.

Osim filma Svi znaju, u konkurenciji za nagradu su ostvarenja Tri lica Jafara Panahija, Stablo divlje kruške (Ahlat agaci) Nurija Biljea Kejlana, Ajka Sergeja Dvortsevoja, Blackkklansman Spajka Lija, Burning Li Čang donga, Dogman Matea Garonea.

U konkurenciji su i filmovi U ratu (En guerre) Stefana Brizea, Pepeo je potpuno beo (Jiang Hu Er Nv) Đi Džang Kea, Knjiga slika (Le Livre d`image) Žan-Lika Godara, Leto Kirila Serebrenikova, Kradljivci (Manbiki Kazoku), Čak i ako me probudiš Hamabučija Rjusekea.

Za nagradu će se takmičiti i filmovi Svidjeti se, voljeti i brzo trčati (Plaire, aimer et courrir vite) Kristova Onorea, Nouu u srcu (Un couteau danls le coeur) Jana Gonzalesa, Pod srebrnim jezerom (Under the Silver Lake) Dejvida Roberta Mičela, Jomedin A.B. Šavkija i Zimski rat Pavela Pavlikovskog.

Među takmičarskim filmovima su i filmovi tri rediteljke – Ćerke sunca (Les filles du soleil) Iv Hason, Čafarnaum Nadin Labaki i Srećni Lazaro (Lažaro felice) Alis Rorvaher.

Na čelu devetočlanog žirija je australijska glumica Kejt Blanšet.

Među filmovima koji se takmiče za Zlatnu palmu osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju – Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je pronevjerio novac.

Ono što će obilježiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje vruće linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.