Izgradnja prvog plutajućeg grada počinje 2019. godine

Globalno zagrijavanje, rast nivoa mora, nuklearni rat, prirodne katastrofe, razlozi su zbog kojih bi čovječanstvo moralo da se odrekne kopna.

Vlasti Francuske Polinezije su spremne da daju veliki novac kako bi se našlo rješenje. Ugovor za pilot projekat je nedavno potpisan sa američkom kompanijom „Sisteding“, a izgradnja prvog pravog plutajućeg grada bi trebalo da počne 2019. godine.

Kompanija je provela pet godina razvijajući model po kome bi potpuno funkcionalni samostalni gradovi mogli da budu održivi plutajući u međunarodnim vodama.

– Prvi će biti izgrađen u polinezijskim vodama, ali se nadamo da ćemo poslije ovoga, u budućnosti, stvoriti potpuno nove zajednice u međunarodnim vodama. Tragamo za mjestima koja su zaštićena, jer ne želimo da budemo na otvorenom moru. Tehnološki smo u stanju, ali bi ekonomski to bilo teško održivo – kaže direktor kompanije Rendolf Heken.

Idealna lokacija je ona koja je zaštićena nekim grebenom, a za početak se ne očekuje radikalno veliki projekat.

Henken smatra da je ovo prilika da se dobije nova priliku da stvaramo društvo od nule. Imali bismo mjesto na kome bismo pokušavali nove stvari, novi način donošenja odluka, umjesto da koristimo iste sisteme, koje su nam ostavili naši preci.

Jedan od finansijera ove kompanije je i Piter Til, milijarder, osnivač PayPala i jedan od prvih investitora Fejsbuka.