Njemački Daimler ulaže 250 miliona eura u rusku fabriku automobila

Fabrika će proizvoditi putnička vozila premijum klase, koja će biti završena do 2019. godine

Njemački proizvođač vozila Daimler investiraće 15 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u fabriku za sklapanje automobila u ruskom Moskovskom regionu. Ovo je neobičan potez, budući da su Nijemci posljednjih godina u strahu za svoje investicije u Rusiji.

Prema ugovoru, Daimler garantuje ulaganje od najmanje 15 milijardi rubalja u taj projekat. Sporazum o investiciji je potpisan na devet godina. Otvaranje je planirano za 2019, a proizvodni kapaciteti će biti preko 20.000 automobila godišnje. Ovaj projekat će otvoriti više od hiljadu novih radnih mjesta – navodi se u saopštenju.

Rusija je strateški važna i ubrzano razvija tržište za Mercedes-Benc – rekao je član uprave njemačke kompanije Markus Schaefer. On je dodao da će lokalizovana proizvodnja (zavarivanje, farbanje, montaža i logistika) doprinijeti jačanju konkuretnosti njemačke firme na svjetskom tržištu.

Sporazum o izgradnji postrojenja potpisan je tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2016. a radnja će početi sljedeće godine. Fabriku će izgraditi novoosnovana kompanija Mercedes-Benz Manufacturing RUS (MBMR).