Akcije Assicurazioni Generali porasle više od 10 odsto

Akcije osiguravajuće kompanije Assicurazioni Generali na berzi u Milanu u ponedjeljak su porasle 10,04%, na 15,68 eura, nakon medijskih natpisa da su banka Intesa Sanpaolo i njemački Allianz zainteresovani za moguću investiciju u ovo italijansko osiguranje.

„La Stampa“ je objavila juče da Intesa razmatra potencijalnu investiciju u Generali, što bi trebalo da bude dio sporazuma sa Allianz-om. Njemački osiguravač bi trebalo da kupi dio imovine Generali-ja, dok bi Intesa trebalo da investira oko 5-6 milijardi EUR da zaštiti italijanski interes u osiguravaču.

Akcije Generali-ja porasle su oko 4% na jučerašnjem trgovanju, a njegova trenutna tržišna kapitalizacija od 21 milijardu EUR je manje od polovine vrijednosti s početka finansijske krize.

Kompanija je više puta bila predmet spekulacija o mogućem preuzimanju, a francuska AXA je često spominjana kao mogući kupac.

„La Stampa“ navodi da je Allianz već bio zainteresovan za Generali prošlog ljeta, ali je zbog interesa AXA-e odustao od ovog posla. Prvi čovjek Allianz-a je ranije ovog mjeseca izjavio da ova kompanija preferira „velika preuzimanja“ jer kupovina malih osiguranja nema previše smisla.

Allianz, čija je tržišna kapitalizacija veća od 70 milijardi EUR, u Italiji drži treće mjesto na tržištu iza Generali-ja i UnipolSai-a. S druge strane, Intesa ima takođe biznis sa osiguranjem, Intesa Sanpaolo Vita, i lider je na polju privatnih penzija.