Gigant PKB kupuje Al Dahra iz Emirata

Arapska kompanija, pored Kineza, najzainteresovanija je za akviziciju, dok su „Matijević“ i MK grupa već odustali. Prije godinu dana Vlada je svojih 51 posto u PKB prodavala za 154 miliona eura ali, kako The Prestige saznaje, to će ovog puta biti niže

Jedna od vodećih kompanija u Srbiji u oblasti primarne biljno-stočarske proizvodnje, Poljoprivrede korporacije Beograd (PKB), ponovo je na listi za privatizaciju. Rok za podnošenje prijava je 17. februar, a potencijalni investitori treba da predlože cijenu, model privatizacije, investicioni program kao i okvirni plan poslovanja i broj radnika koje bi uposlili.

PKB raspolaže sa 30.000 hektara zemljišta, skoro kolika je i urbana površina Beograda, 360 kvadratnih kilometara

Prema prvim najavama, najozbiljniji kupac je poljoprivredna kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji je direktor, Hadim el Darej,  izrazio spremnost za veliku akviziciju. “Želimo da razvijamo poljoprivrednu industriju i za to imamo velike planove. Naša kompanija ima obezbijeđeno tržište za sve poljoprivredne proizvode.“ Al Dahra je i prije četiri godine imala slične pretenzije i to za osam poljoprivrednih kombinata, među kojima je bio i PKB. U međuvremenu od ovih investicija nije bilo ništa, a jedini poznat učinak Al Dahre na tržištu Srbije je kupovina većinskog udjela (51 posto) u „Rudnap agraru” Vojina Lazarevića; plantaže jabuka nadomak Rume.

I Petar Matijević, vlasnik industrije mesa „Matijević”, koji već dugo ima plan da sam ili u konzorcijumu sa Miodragom Kostićem, vlasnikom „MK grupe” konkuriše za PKB, ali prije nego što su i ponudili biznis plan – upravo su odustali. Vlada je svojih 51 posto PKB prije godinu dana prodavala po početnoj cijeni od 154 miliona eura ali tada nije stigla nijedna ponuda ša je, kako The Prestige saznaje, sasvim izvjesno da će sada ta cijena biti (znatno) niža.

– Krivo mi je da propustimo PKB, jer je to jedna od rijetkih firmi koja je preostala, a vrijedi. Nije ovdje riječ samo o početnoj cijeni, koja je previsoka, nego što nije realno da u trci sa ovako velikim sistemima, čiji se prometi mjere u milijardama dolara, mi pobijedimo. Međutim, ako bi Arapi i Kinezi (Hen Čang grupa) odustali, Kostić i ja bismo rado kupili PKB – kaže Matijević.

Kompanija Al Dahra poznata je po proizvodnji i prodaji stočne hrane, žitarica ali i akviziciji i investicijama u kompanije koje se bave proizvodnjom hrane. Prisutni su u Egiptu, Maroku, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji… a Srbija im je interesantna zbogulaza na evropsko tržište.

PKB, sa četiri zavisna preduzeća, među kojima je i poljoprivredna avijacija, ima oko 2.000 radnika, 9.000 muznih krava, 3.500 junadi u tovu, 6.000 svinja i 2.000 ovaca, 30.000 koka nosilja i 7 miliona jaja na godišnjem nivou. Posljednja procijenjena vrijednost kapitala je oko 220 miliona eura. (P.P.)