American Airlines kupuje dio vlasništva kineske avio-kompanije

Avio-kompanija China Southern Airlines najavila je prodaju gotovo jedne desetine vlasničkog udjela kompaniji American Airlines za 200 miliona dolara, a to udruživanje bi moglo da obilježi početak saradnje dva vodeća svjetska avio-prevoznika u širokom spektru oblasti

American Airlines je najveći svjetski avio-prevoznik po broju prevezenih putnika, dok je China Southern Airlines četvrta u svijetu i najveća u Aziji, prema podacima Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA), prenosi agencija AFP.

Dogovor bi mogao širom da otvori vrata American Airlinesu na brzo rastuće kinesko tržište vazdušnog saobraćaja, a China Southern Airlines je saopštila da će ovaj potez podržati njene ambicije za širenje prisustva na globalnom nivou.

China Southern Airlines će američkom partneru prodati više od 270 miliona akcija listiranih na Honkoškoj berzi, odnosno 8,83 odsto, navodi se u saopštenju kineske kompanije objavljenom na toj berzi. Cijena od 5,74 honkoških dolara po akciji povećana je za 4,6 odsto, a vrijednost transakcije iznosi 1,55 milijardi honkoških dolara odnosno 200 miliona američkih dolara.

China Southern Airlines je takođe listirana na berzi u Šangaju. Ovim sporazumom American Airlines dobija 2,68 odsto svih akcija kineskog avio-prevoznika, kojima se trguje na obje berze. Poslije objave ove vijesti, akcije China Southern Airlines pale su na trgovanju u Hong Kongu za 2,19 odsto, ali su u Šangaju ojačale za 1,65 procenta.

Do kraja 2016. godine, kineska kompanija je obavila više od 2.000 letova u preko 40 zemalja, a američka ima 6.700 letova dnevno u više od 50 zemalja.