Euro ojačao prema dolaru, uprkos najavama povećanja kamatnih stopa

Valuta

Vrijednost eura prema američkom dolaru u petak je porasla 1,09%, što je evropskoj valuti omogućilo da proteklu nedjelju zatvori sa dobitkom prema američkoj za 0,5 odsto

Prošlonedjeljno trgovanje euro je zatvorio na nivou 1,0622 dolara, dok je u četvrtak uveče jedan euro koštao 1,0507 dolara.

Trgovanjem na svjetskim valutnim tržištima prošle su nedjelje dominirale izjave zvaničnika američke centralne banke, koje su signalizirale povećanje kamatnih stopa, možda već na sastanku Fed-a polovinom marta, usljed čega je dolar jačao. Trend rasta dolara trajao je sve do govora predsjednice Fed-a Janet Yellen koja je na temu povećanja kamata, rekla da je zadovoljna tržišnim kretanjima i da bi, ako ne bude neugodnih iznenađenja, po pitanju stanja na tržištu rada i kretanja inflacije, “takav potez bio prikladan na zasjedanju Fed-a 14.-15. marta”.

Dolar u petak oslabio 0,1% u korpi šest vodećih valuta u svijetu, ali je na nedjeljnom nivou američka valuta u plusu 0,3 odsto prema svojim konkurentima, ponajviše zahvaljujući rastu prema japanskom jenu za 1,6 odsto.

S druge strane, euro su prošle nedjelje podržali snažni ekonomski podaci iz eurozone uključujući rast inflacije i povjerenja potrošača.

Prošlonedjeljni dobitnik na valutnim tržištima bio je meksički pezos koji je naglo ojačao prema američkom dolaru nakon izjave američkog ministra trgovine Vilbura Rosa da bi se pezos mogao oporaviti ako Meksiko postigne “razuman” trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama. Pesos je u petak ojačao 2,3 odsto prema dolaru, na 19,52 pesosa za dolar, što je njegov najviši nivo od 9. novembra prošle godine. Od pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima meksička valuta je oslabila skoro 17 odsto prema američkoj .