Ovo su najbogatiji preduzetnici na svakom kontinentu

Milioneri

Visual Capitalist kreirao je, na temelju provedenog istraživanja, slikoviti prikaz najbogatijih pojedinaca na svakom kontinentu. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Nakon što se dogodio 13 procentualni rast dionica Amazona, analitičari Wall Streeta ostali su šokirani rapidnim rastom kompanije. Podaci o prihodima njihove e-trgovine nadišli su sve prognozirane i očekivane brojke u tom kvartalu. Prihod je nastavio da raste, i to po 34 procentnoj stopi. To je donijelo pravi ‘zamah’ bogatstvu Amazonovog osnivača Jeffa Bezosa i plasiralo ga na poziciju iznad Billa Gatesa kad su u pitanju prihodi. Ovo je samo jedna od priča koja čini temelj činjenice da je upravo Bezos sada najbogatiji čovjek sjevernoameričkog kontinenta.

Ako ste se pitali ko još spada u ‘klub najbogatijih’ na svijetu, ovo su rezultati:

Sjeverna Amerika: Jeff Bezos, koji “težak” 92,6 milijarde dolara

Južna Amerika: Jorge Paulo Leman, u džepu s 30,8 milijardi dolara

Evropa: Amancio Ortega, vlasnik poznatog Inditexa, sa 77,8 milijardi dolara

Afrika: Aliko Dangote, ‘težak’ 13,7 milijardi dolara

Azija: Mukesh Ambani, sa 41,9 milijardi dolara na računu

Okeanija: Gina Reinhart, jedina žena na popisu, sa 16,6 milijardi dolara.

Postoji takođe i nominovani pojedinac za Antarktik, iako tamo ne postoje stalni rezidenti. Radi se o Arnoldu W. Donaldu, izvršnom direktoru najveće svjetske kompanije koja se bavi krstarenjem. Naime, kompanija redovno u svoju svjetsku turu krstarenja uvrštava i ovaj ledeni kontinent.