Oko 100 najvećih kompanija podnijele tužbu protiv Trampa

Oko 100 kompanija podnijele su zajedničku tužbu protiv uredbe predsjednika Donalda Trampa o privremenoj zabrani ulaska u SAD

Među potpisnicima tužbe, koja je podnijeta američkom Apelacionom sudu za Deveti sudski okrug, nalaze se i kompanije “Fejsbuk”, “Tviter”, “Intel”, “I-bej”, “Netfliks” i “Uber”, kao i netehnološke kompanije kao što su “Levi Štraus” i “Čobani”, prenosi Rojters.

Kompanije naglašavaju da uredba predstavlja značajno odstupanje od principa pravednosti i predvidivosti koji su upravljali imigracionim sistemom SAD tokom više od 50 godina, a kao rezultat toga, Trampova uredba nanosi veliku štetu američkom poslovanju, inoviranju i privrednom rastu. Takođe, podsjećaju da su imigranti ili njihova djeca osnovali više od 200 kompanija na listi 500 najuspješnijih preduzeća.

Američke tehnološke kompanije, koje zapošljavaju veliki broj ljudi stranog porijekla, među najglasnijim su grupama koje se bune protiv Trampove uredbe o privremenoj zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.