Savjeti Warren Buffetta: Kako investirati

Najveći svjetski investitor Warren Buffett nikad nije bio sramežljiv, kada je u pitanju dijeljenje strategija, koje su mu pomogle da dostigne današnji uspjeh i bude jedan od najuspješnijih i najbogatijih biznismena na svijetu

1. Najgora investicija, kada je u pitanju dugoročno ulaganje, je keš. U redu je držati određenu sumu novca u kešu, kako biste osigurali komfor za buduća ulaganja, ali nipošto nemojte ulagati u gotovinu, to je najgora stvar koju možete da uradite!

2. Investirajte u fond koji prati indeks S&P 500. Ekonomija će odraditi svoj dio posla. Vaše je samo da ne kupujete akciju po pogrešnoj cijeni ili u pogrešno vrijeme. Vrlo jednostavno: kupite jeftine akcije i čekate da se situacija preokrene u Vašu korist. Nemojte pokušavati da nadmudrite ekonomske faktore, jer na njih ne možete da utičete.

3. Investirajte u sebe. Najsigurnija i najisplativija investicija koju možete da napravite je da uložite u sopstvene sposobnosti.

4. Ako ste odlučni u namjeri da kupite akcije u nekoj kompaniji, nemojte birati sektor u koji se ne razumijete, samo zato što je najvredniji.

5. Koncentrišite se na konkurenciju. Kupovina akcija nekog preduzeća je kupovina dijela specifičnog poslovanja. Primjer za to je da, ako želite da se uključite u posao u ugostiteljstvu ili trgovini i otvorite mali restoran ili prodavnicu, ono što treba najviše da Vas brine jeste konkurentnost, kako ugostiteljskog/trgovinskog sektora, tako i pojedinačne radnje/restorana. Kakva joj je pozicija na tržištu i kakav položaj može da zauzme u odnosu na konkurenciju.

6. Investirajte na „duže staze“. Ako niste spremni da se u određenom poslu obavežete na period od minimum 10 godina, nemojte ulagati ni na 10 minuta.

7. Najteži dio u vezi ulaganja je povjerenje u samog sebe. Morate razdvojiti svoj um i stavove od stavova mase i javnosti. Mentalitet većine čini da se pojedinačna inteligencija spoji u jednu, prosječnu vrijednost. Donositi pametne odluke, ne znači uvijek biti strogo racionalan. (Ekonomski.net)