Programeri u “Guglu” i “Fejsbuku” zarade više od NFL i NBA igrača

Istraživanje koje je sprovela kompanija “Paysa” pokazuje da bi zarade programera zaposlenih u kompanijama kao što su “Facebook” ili “Gugl” mogle da se izjednače ili da preteknu iznose godišnjih zarada većine američkih sportista

Profesionalni sportisti u SAD-u, koji igraju za najveće klubove NBA i NFL lige zarađuju desetine miliona dolara. Brojke pokazuju da NFL igrači za 3 godine karijere zarade do 3 miliona dolara, a pojedini igrači NBA lige za 4 godine godine zarade i do 12 miliona dolara. Sa druge strane, prosječna karijera programera može trajati i do 40 godina, uz potencijal ukupne zarade od 5 miliona dolara.

Situacija je značajno drugačija u kompanijama kao što su “Facebook” i “Gugl”, jer ove dvije kompanije zaposlednima za 40 godina karijere mogu obezbijediti prosječnu zaradu od oko 13 miliona dolara.

Postavlja se pitanje da li se više isplati baviti se programiranjem ili posvetiti se sportskoj karijeri? Odgovor leži u činjenici da inženjerske škole i fakulteti prihvataju većinu prijavljenih studenata, od čega većina diplomira, a čak 97 odsto diplomaca nađe zaposlenje. Dakle, koliko god da su zarade vrhunskih sportista u najjačim ligama svijeta primamljive, šansu za takav uspjeh u svijetu sporta ima mali broj ljudi, dok je u vremenu tehnologije i IT-a, kada vlada velika potražnja za programerima, započinjanje karijere u IT sektoru je više nego dobra odluka.