Evropske berze rastu peti dan zaredom

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, peti dan zaredom, najviše u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2 odsto, ojačavši već peti dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 odsto, na na 7.268 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 odsto, na 11.715 bodova, a pariski CAC 0,60 odsto, na 4.857 bodova.

Najviše su jutros, između 1,5 i 1,8 odsto, porasle cijene akcija rudarskih kompanija, kao što su Glencore, Antofagasta, Anglo American i BHP Billiton, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina.

Pozitivno na tržišta utiču i rekordni nivoi indeksa na Wall Streetu u petak, koje podržava oživjeli optimizam ulagača u vezi smanjenja poreza u SAD-u. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i dobrim pokazateljima iz najvećih svjetskih ekonomija.

Jutros je objavljeno da je japanska ekonomija u posljednjem lanjskom tromjesečju porasla za 1 odsto na godišnjem nivou, što je u skladu s očekivanjima analitičara i već četvrto tromjesečje zaredom kako raste.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza, povećanje fiskalne potrošnje i ublažavanje regulacija u pojedinim sektorima, a to bi moglo podstaći ubrzanje rasta američke ekonomije.

I na azijskim berzama jutros su cijene akcija porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio u plusu 0,3 odsto i dostigao novi najviši nivo u 18 mjeseci. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 odsto, na 19.459 bodova, što se najviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.