Evropske berze: Euro i nafta bez značajnijih promjena

Na evropskim berzama u prvom radnom danu nakon praznika se trguje sa oprezom nakon saopštenja ECB koje je upućeno italijanskoj banci Monte dei Paschi

Nemački DAX je u blagom plusu, 0,03%, dok berze u Francuskoj, Italiji i Španiji posluju sa neznatnim negativnim promjenama indeksa. Berza u Londonu je i danas zatvorena zbog praznika.

Oprezno se trguuje i na tržištima nafte jer investitori čekaju da vide kako će se primjenjivati sporazum o rezanju proizvodnje nafte dogovoren između OPEC-a i zemalja proizvođača van kartela.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta, trguje se za 55,18 dolara, što je dnevni rast od 0,04 odsto.

Na valutnom tržištu euro je trenutno u minusu 0,04 dolara, i košta 1,0451 dolara.

ECB je saopštila italijanskoj Banca Monte dei Paschi ima kapitalni deficit 8,8 milijardi eura, što je više od prethodnih procjena koje su se kretale oko 5 milijardi eura.

Italijanska vlada je pred praznike odobrila fond za podršku bankama, vrijedan 20 milijardi eura, nakon što Monte dei Paschi, treća po veličini italijanska banka nije uspjela prikupiti potrebnih 5 milijardi eura svježeg kapitala.