Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

Britanska funta je u ponedjeljak jedina valuta, u korpi šest najvažnijih u svijetu, koja bilježi rast u odnosu na američki dolar

U prvom dijelu trgovačkog dana, funta je ojačala 0,23%, na 1,2520 dolara, dok je prema euru porasla 0,37 odsto, na 1,17820 eura.

Investitori očekuju podatke o inflaciji u Velikoj Britaniji, koji će biti objavljeni u utorak. Procjenjuje se da će godišnja stopa inflacije dosegnuti 1,9 odsto. Ubrzana inflacija bi bila snažan argument članovima Centralne banke koji se zalažu za pooštravanje monetarne politike, kažu analitičari.

Euro je oslabio i prema američkom dolaru, 0,2%, na 1,0620 dolara, ponajviše zbog zastoja u pregovorima Grčke i međunarodnih kreditora o paketu pomoći. U odnosu prema švajcarskom franku, vrijednost eura je oko nivoa od petka, na 1,0675 CHF, dok je prema japanskoj valuti oslabio 0,44%, na 120,95 jena.

Američki dolar je ojačao prema većini svjetskih valuta. Dolarov indeks, mjera vrijednosti američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, u plusu je 0,16 odsto. Podršku dolaru pružio je sastanak američkog predsjednika Trampa i japanskog premijera Abea, na kojem nije bilo previše razgovora o monetarnim politikama dvije zemlje.

Pažnja investitora sada je usmjerena na ovonedjeljni govor predsjednice američke centralne banke Janet Yellen, naročito jer se nekoliko zvaničnika Fed-a zalaže za povećanje kamatnih stopa, više od dva puta po 0,25% u ovoj godini. (Agencije)