Toyota prodala 50 puta više električnih automobila od Tesle

Automobil

Krajem januara Toyotina ukupna prodaja automobila sa hibridnim pogonom dostigla je osmocifren broj

Japanski proizvođač ne samo što je pionir u proizvodnji hibridnih vozila, već je i daleko ispred svih ostalih auto-kompanija u svijetu kada je riječ o kumulativnoj prodaji ove vrste automobila.

Toyota trenutno u ponudi ima 34 modela sa hibridnim pogonom, uključujući i automobile svog luskuznog brenda Lexus. Od ukupno 10 miliona hibrida, koliko ih je proizvedeno tokom prethodnih 20-ak godina, najviše ih je isporučeno kupcima na sjevernoameričkom tržištu gdje je plasirano preko 3 miliona automobila.

Svijet je prihvatio vozila sa hibridnim pogonom, ali japanskom proizvođaču nije bilo lako kada je 1997. predstavio prvi model koji je osim konvencionalnog benzinskog imao i električni motor. Prije dvije decenije, na hibride se gledalo kao na još jedan eksperiment automobilske industrije pred kojim je neizvjesna budućnost. Međutim, Toyota je odlučno zakoračila u nepoznato.

Uprkos početnim neuspjesima kada je inženjerima tek nakon 49 dana pošlo za rukom da pokrenu prototip prvog Priusa, a i tada su uspjeli da prijeđu svega 500 metara, japanska kompanija je danas lider u proizvodnji i prodaji vozila sa hibridnim pogonom, a njenim stopama krenuli su gotovo svi veliki proizvođači automobila.