Volvo predstavio električni kupe-krosover C40 Recharge

Automobil

Švedski proizvođač je ovim modelom zakoračio u novi automobilski segment. To je ujedno prvi Volvo koji je projektovan isključivo kao električni automobil.

Tek što je najavio da će od 2030. u potpunosti preći na proizvodnju električnih automobila, Volvo je krenuo u realizaciju ovog plana.

Baziran na CMA mehaničkoj platformi, C40 Recharge je prvi Volvo napravljen da koristi isključivo elektromotor kao pogonski sistem.

Jedini električni model do sada je bio XC40 Recharge, ali on je najpre konstruisan kao vozilo sa SUS motorom, a verzija na struju je usledila kasnije.

Osim toga, C40 Recharge je prvi kupe-krosover u ponudi brenda Volvo.

Prednjim dijelom podsjeća na pomenuti XC40, ali se od “B” stuba linija krova postepeno spušta ka zadnjem kraju, pružajući prepoznatljivu kupeovsku siluetu.

Pogonski sistem se sastoji od dva elektromotora – jednim napred i drugim pozadi, koji obezbjeđuju ukupnu kombinovanu snagu od 408 KS (300 kW), dok je maksimalni obrtni moment 660 Nm.

Električna energija se skladišti u bateriji kapaciteta 78 kWh, koja obezbjeđuje autonomiju u vožnji od oko 420 km (prema WLTP testnom ciklusu).

Volvo navodi da baterija može da se dopuni na brzom punjaču do 80 svog kapaciteta za oko 40 minuta.

Kao i XC40 Recharge, i novi model ima slično dizajniranu unutrašnjost, sa dva digitalna ekrana – onaj ispred vozača mijenja klasičnu instrument tablu, a središnji je zadužen za multimedijalni sistem, ali i neke druge funkcije i podešavanja. Baziran je na Androidu i zajednički razvijen sa kompanijom Google, pa su vozaču na raspolaganju servisi kao što su Google Maps, Google Assistant i Google Play Store.

Volvo C40 Recharge će se proizvoditi u belgijskom Gentu, u fabrici u kojoj se izrađuje i XC40 Recharge.

Proizvodnja počinje u jesen 2021, a Volvo tvrdi da će se ovaj model prodavati isključivo online.