Baterije budućnosti biće bazirane na vodi

Riječ je o tehnologiji koja višestruko nadmašuje trenutne sposobnosti litijum-jonskih baterijskih sklopova

Bilo je potrebno da eksplodira nekoliko desetaka telefona kako bismo shvatili da živimo u svijetu vrlo opasnih litijum-jonskih baterija kakve se koriste u najvećem broju današnjih telefona. Iako postoje brojni projekti koji se nadaju da će riješiti ovaj problem, nijedan nije blizu tome da postane stvarnost, a razlog tome su poprilično skupa i dugotrajna naučna istraživanja.

Naučnici s Harvarda napravili su prototip baterije koji nije toksičan, a uz to je i dugotrajniji od bilo kojeg litijum-jonskog rešenja. Tzv. “protočne baterije” bazirane su na organskim molekulima u neutralnom pH vodenom rješenju, a očekuje se da će trajati više od deset godina. Kao rezultat istraživanja, baterije su sada nekorozivne i jeftinije za proizvodnju, što ih čini idealnim kandidatom za industrijsku upotrebu.

Iako ovaj prototip u većoj mjeri za cilj ima rješenje problema litijum-jonskih baterija, pitanje je šta nas tačno čeka u bliskoj budućnosti, ali budući da današnji uređaji zahtjevaju više snage i puno više radnih sati, krajnje je vrijeme da razvoj na tom planu postane brži i efikasniji. (Zimo.hr)